QUIZ Må du dele din venindes bryster på Facebook?

Flere end 1.000 danske unge risikerer at blive sigtet for at dele en sexvideo. Men hvad er reglerne?

Man må ikke dele videoer eller billeder af andre, hvis ikke de tydeligt og frivilligt har givet lov. (Foto: © Lea Meilandt Mathiesen, Scanpix)

Der findes klare regler for, hvilke videoer og billeder man må dele på sociale medier, og hvornår man i det hele taget må dele materiale, hvor andre optræder.

Flere end 1.000 unge fra hele landet er eksempelvis blevet sigtet for at bryde straffelovens paragraf 235 om distribution af børneporno, efter de har delt to videoer og et fotografi af sexscener med to unge på 15 år på Facebook.

De risikerer nu at blive dømt.

For at forebygge lignende sager har rigspolitiet i dag indgået et samarbejde med 19-årige Rasmus Brohave, der er en af de største Youtube-bloggere i Danmark.

Han skal nå ud til danske unge og fortælle, hvad reglerne er på området.

- Vi har været interesserede i at få oplyst om konsekvenserne af at dele denne form for krænkende materiale, siger Anders Frandsen, kommunikationsdirektør hos Rigspolitiet.

Kender du reglerne for, hvad man må dele på nettet, Facebook og andre sociale medier? - tag quizzen og tjek:

OBS: Kender du til sagen, vil vi meget gerne tale med dig - skriv til eetj@dr.dk.

Her er reglerne:

  • Man må ikke dele videoer eller billeder af andre, hvis ikke de tydeligt og frivilligt har givet lov - altså givet samtykke til at dele materialet. Hvis man ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private informationer eller video og billeder – både intime slags, men også helt almindelige portrætbilleder.

  • Billeder og videoer af personer under 18 år, der har fokus på kønsorganerne eller viser en seksuel handling, må aldrig deles. Kærestepar, hvor begge er over 15 år, må gerne dele seksuelle billeder og film med hinanden, hvis de har givet lov. Billederne må dog ikke videresendes og skal slettes, når forholdet stopper.

  • Hvis du ikke har samtykke, må du kun offentliggøre "harmløse" oplysninger, billeder og videoer om en anden person. Ifølge Datatilsynet dækker "harmløse" over materiale, som er så uskyldigt, at man normalt ikke vil føle sig trådt over tæerne - det kan fx være et harmløst situationsbillede. Du skal dog fjerne oplysningerne og materialet, hvis personerne, som kan ses eller identificeres ud fra oplysningerne, efterfølgende siger, at de ikke vil have delt eller offentligjort det på nettet - medmindre du kan godtgøre, at du har retten på din side. Kilder: Red Barnet, Politiet, Datatilsynet.