En hjerneskadet psykiater fra Vestjylland har været involveret i dødsfald og voldsomme fejlbehandlinger.
Derfor kræver pårørende til tidligere patienter og patientforeningerne Sind og Bedre Psykiatri, at Sundhedsstyrelsen skal undersøge, om flere af psykiaterens patienter har mistet livet.
- Det er en dybt ulykkelig sag, og vi bliver nødt til at få undersøgt hvert et hjørne af den, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, der er landsforening for pårørende til psykisk syge.
Alvorlig sag
Sagen er så alvorlig, at der er grundlag for at lave en grundig undersøgelse af alle psykiaterens patienter, siger sundhedsjurist Kent Kristensen, der har gennemgået sagen:
- Vi ved i den her sag, at der har været flere dødsfald, så det vil der være grundlag for at gøre. Men det er sundhedsstyrelsen selv, der afgør, om der er grundlag for at gøre det.
Overlæge og professor i psykiatri ved Aarhus Universitetshospital, Poul Videbech, har også set på sagen for DR Nyheder, og han vurderer, at der gemmer sig mere, end DR Nyheder har kunnet afdække.
- Jeg er overbevist om, at det her er toppen af isbjerget. Jeg tror, at der er masser af mennesker, der har fået dårlig rådgivning og som er blevet skubbet i den forkerte retning, siger han.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54cf3297a11f9d15a02b160b
- Ganske enkelt
Alan Nielsen er pårørende til to af psykiaterens afdøde patienter og er en af de pårørende, der håber, at Sundhedsstyrelsen vil undersøge, hvor mange af psykiaterens patienter der har mistet livet og hvorfor.
- Jeg mener, at det har almen interesse, siger han og forklarer, at det bør være lige til for Sundhedsstyrelsen ved at søge i forskellige registre.
- Det er jo ganske enkelt. Man siger: Hvem har han haft som patienter i sin tid som psykiater. Så får man de personnumre. Og så spørger man: hvem er døde af de personnumre, og så kan de plukke ud.
Mistede søn og ekskone
Alan Nielsens søn, Ronni Kristensen, fik gennem flere år alt for store doser af den antipsykotiske medicin, Zyprexa, af den hjerneskadede psykiater. Ronni Kristensen døde i 2011, 30 år gammel.
En lægelig konsulent i Patientforsikringen konkluderede senere, at det var det aktive stof i Zyprexa, olanzapin, der slog Ronni Kristensen ihjel. I en rapport skrev konsulenten:
"Dødsfaldet, der tilskrives forgiftning med Olanzapin, er således forårsaget af behandlingsforløbet hos (ex-psykiateren, red.)"
For store mængder medicin
Et halvt år efter Ronni Kristensens død, mister hans mor og Alan Nielsens ekskone livet. Hun hed Birte Kristensen og var også patient hos psykiateren. Ifølge Patienterstatningen døde hun formentlig af forgiftning fra smerteplastre, der dog ikke var udskrevet af psykiateren.
- Men det har ikke gjort sagen bedre, at der har været andre stoffer i blodet, siger Poul Videbech med henvisning til de for store mængder medicin, der var udskrevet til Birte Kristensen af den hjerneskadede psykiater.
Patienterstatningen vurderede i en afgørelse 4. juni 2014, at den hjerneskadede psykiaters behandling af Birte Kristensen var stærkt kritisabel.
Ingen kommentarer
Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.
Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.
Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.
Sundhedsstyrelsens svar
DR Nyheder har desuden bedt Sundhedsstyrelsen svare på en række spørgsmål i sagen, herunder om hvorfor den ikke greb ind og stoppede psykiateren langt tidligere end det skete.
Sundhedsstyrelsen har afvist at stille op til et interview men har sendt et skriftligt citat fra direktør med særligt ansvar for tilsyn, Anne-Marie Vangsted:
"Sundhedsstyrelsen fratog den 8. maj 2013 (psykiateren red.) hans autorisation midlertidigt under henvisning til § 8, stk. 1 (overhængende fare). Sagen vedr. (psykiateren red.) permanente autorisationsfratagelse ligger for tiden i Retslægerådet, der i medfør af autorisationslovens § 9,stk. 2, skal udtale sig inden en evt. sag anlægges."
"På grund af sagens karakter og hensynet til beskyttelse af personfølsomme oplysninger kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere yderligere på sagen."
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.
Hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk