Psykiatere skal tage sig af psykisk syge

I aftes skød en betjent i Aalborg en psykisk syg mand, der havde angrebet to betjente. En psykiater mener, at psykiatere skal tage sig af psykisk syge - og ikke politiet.

En psykisk syg mand mistede livet i aftes. Han angreb to politifolk, og blev derefter skudt, da der kom forstærkning. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det bør ikke være politifolk, men sundhedsfagligt personale, der i første række tager sig af urolige psykisk syge personer, siger overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Søren Juul-Nielsen til TV/2 News.

Fredag aften skød og dræbte en politibetjent i Ålborg en psykisk syg mand, der havde angrebet to af betjentens kolleger med et våben - muligvis en armbrøst.

Læge skulle tilse manden

Politiet var kaldt til den 34-åriges adresse af en læge, der skulle tilse den syge mand.

De første betjentes ankomst fik ikke manden til at falde til ro, og det var da forstærkningen nående frem, at skuddet faldt.

Men Søren Juul-Nielsen efterlyser en ordning, i stil med den hollandske, hvor det er professionelle psykoseteams med psykiatere, der er i front, når psykisk syge skal passiviseres.

Opret psykiatriske hold

Medlem af regionsrådet for Nordjylland, sygeplejerske Mariann Geller, foreslår, at man opretter retspsykiatriske teams bestående af psykiatere og sygeplejersker, som er specialuddannede til at tage sig af den slags sager.

- De kan berolige den psykisk syge. De kan medicinere, de kan komme i kontakt med den psykisk syge, så vi kan undgå, at den her slags tragiske sager opstår, siger hun til DR Nordjylland.

Statsadvokat Kirsten Dyhrmann undersøger nu, hvad der gik forud for skudene mod den psykisk syge mand. Hun ventes at udtale sig senere i dag.