Psykiater-sagen: DF og SF kræver Sundhedsstyrelsens direktør fyret

Det er så alvorligt, at Sundhedsstyrelsen har udeladt oplysninger til Folketinget, at Sundhedsstyrelsens øverste direktør, Else Smith, bør trække sig. Det mener DF og SF.

Else Smith har været administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen siden 2011. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith, bør trække sig fra sin post.

Sådan lyder det fra SF og Dansk Folkeparti, efter at det er kommet frem, at Sundhedsstyrelsen har udeladt væsentlige oplysninger i sin redegørelse om styrelsens behandling i sagen om en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland.

- Jeg mener ikke, at Else Smith kan blive siddende efter de her afsløringer, hvor Sundhedsstyrelsen faktisk har vildledt Folketinget. Hun er den øverste person i Sundhedsstyrelsen, og så må konsekvensen jo være, at Else Smith går af, siger SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

"Rulle hoveder"

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er heller ikke i tvivl. Else Smith må gå af, mener hun.

- Hvis man vildleder, som man har gjort, så bør det koste en ens stilling. Der skal rulle hoveder, siger hun og langer også ud efter Astrid Krag (S), der var sundhedsminister i juni 2013, hvor Folketinget fik redegørelsen fra Sundhedsstyrelsen.

- Havde der siddet en minister, der havde lavet det her, var der en minister, der skulle gå af. Men det er desværre ikke den samme minister, der sidder der i dag, siger hun.

Vildledning af Folketinget

Özlem Cekic og Liselott Blixt er ikke de eneste, der mener, at Sundhedsstyrelsen har vildledt Folketinget.

Det mener også sundhedsordførere fra Venstre og Enhedslisten samt lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, og lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen.

- Det er en misvisende og vildledende redegørelse, og det er rigtigt alvorligt, siger Kent Kristensen.

Oplysninger om dødsfald

Sundhedsstyrelsens redegørelse blev sendt til Sundhedsministeriet og Folketinget i juli 2013.

Den seks sider lange rapport gennemgår Sundhedsstyrelsens behandling af sagen om den hjerneskadede psykiater i det, der er en tilsyneladende kronologisk rækkefølge. Den handler om tiden fra 2004 og frem til maj 2013, hvor Sundhedsstyrelsen fratog psykiaterens autorisation midlertidigt.

Men der er væsentlige oplysninger og alvorlige indberetninger fra læger, patienter, kommuner og pårørende, som Sundhedsstyrelsen har udeladt af redegørelsen.

Oplysninger der blandt andet handler om, at psykiateren fejldiagnosticerer, giver medicin uden recepter, opsøger borgere på mærkværdige tidspunkter og er blevet bedt om journal vedrørende et dødsfald.

Gennem aktindsigter i Sundhedsstyrelsens dokumenter, er DR Nyheder kommet i besiddelse af de udeladte indberetninger og oplysninger, som politikere og de to eksperter har set i dag.

Sundhedsstyrelsen har ikke villet give interview, hvor den kunne svare på kritikken.

Øverst i artiklen kan de se TV Avisens indslag om kritik af Sundhedsstyrelsen i sagen om den hjerneskadede psykiater.