Når fire gravhøje i Grindsted nu står gabende tomme, så er det et tegn på, at en uheldig udvikling måske er kommet til Danmark.
I flere af vore europæiske nabolande har man i de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af røverier fra gamle gravhøje. Nogle steder i så høj grad, at det grænser til, at landenes kulturelle arv er så godt som forsvundet.
Det fortæller professor i forhistorisk arkæologi fra Aarhus Universitet, Mads Holst, til DR Nyheder.
- Vi har set systematisk plyndring af gravhøje i nogle af østlandene i de seneste år. Og man kunne godt få den tanke, at vi nu bliver ramt af den samme trend i Danmark, siger han.
Oldtidsfund er tredoblet i pris
I østlandene har omfanget af plyndringerne været så voldsomt, at flere lande i dag står helt uden uberørte gravhøje og de gemte kulturskatte, som de havde, før gravrøverierne begyndte.
- I flere af de lande har de forsøgt at gøre noget for at stoppe udviklingen, men det har været en kamp, når der først er blevet etableret et marked for de her genstande, siger Mads Holst.
Årsagen til, at gravrøverierne er begyndt at sprede sig, skyldes, at markedet for oldtidsfund er boomet på få år. Antallet af købere til oldsager er større, og det skaber en efterspørgsel, der kan mærkes på priserne på de gamle fortidslevn.
- Vi har set en tredobling på priserne på stenøkser alene i de seneste år. Selv om det er ulovligt at sælge ting, man har plyndret fra gravhøje, så er det lovligt at sælge arvestykker. Og det kan være svært at skelne mellem de to ting for auktionshusene, siger Mads Holst.
Danmark et slaraffenland for gravrøvere
Hvis det er tilfældet, at professionelle gravrøvere er kommet til Danmark, så har de valgt det perfekte marked til sig selv.
Med flere end 22.000 fredede gravhøje spredt over hele landet er der masser af grave at plyndre.
- Danmark er ret unik i europæisk sammenhæng i at have så mange gravhøje bevaret. Der er ikke den samme tæthed noget sted i Europa, siger Mads Holst.
Netop derfor opfordrer han politiet til at tage efterforskningen af de fire plyndrede gravhøje alvorligt, for ellers kan det hurtigt være for sent at stoppe udviklingen.
- Hvis først gravrøverne opdager, at der ikke er nogen konsekvenser ved, at de tømmer gravhøjene, så er der en risiko for, at man åbner en dør. Så selv om det koster ressourcer, er det vigtigt at stoppe det her nu, siger Mads Holst.
Ifølge Museumslovens kapitel om danefæ og danekræ kan man modtage bødestraf og fængselsstraf på op til ét år for at begå gravrøveri.
Se arkæolog på Sydvestjyske Museer, Niels Møller Algren, vise rundt ved de tømte gravhøje ved Grindsted i playeren herunder.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:544a2251a11f9d1038e04205