Københavns Universitet lod Milena Penkowa sejle i sin egen sø, da hun var et ungt, lovende forskertalent i slutningen af 20'erne, og det var et svigt.
Det mener hjerneforsker og professor Torben Moos, som torsdag har vidnet i Københavns Byret, hvor Milena Penkowa sidder tiltalt for dokumentfalsk.
Han og Penkowa havde i midten af 90'erne et samarbejde - han som vejleder, hun i begyndelsen som medicinstuderende. Moos brød med Penkowa i 99, fordi deres forskellige temperamenter ifølge ham ikke var befordrende for et samarbejde.
Nu var Milena Penkowa ikke længere under hans vinger, og universitet parrede hende ikke med en anden erfaren forsker. Det var ifølge Moos en fejl.
Lod hende hænge og flagre
- Jeg må sige, at universitet i den grad svigtede Milena Penkowa dengang. Det er ikke i orden at lade en så ny kandidat hænge og flagre alene, fortæller Torben Moos fra vidneskranken torsdag.
- Og efter vores brud har hun vel stort set ikke optrådt med andre danske forfattere i sine publikationer, lyder det fra Moos, der i dag bestrider et professorat ved Aalborg Universitet.
Inden bruddet havde Moos sat Penkowa i forbindelse med den spanske hjerneforsker Juan Hidalgo. Et samarbejde, som er udgangspunktet for, at Penkowa nu er tiltalt for dokumentfalsk.
Tvivl om rotteforsøg
Penkowa og Hidalgo offentliggjorde i år 2000 en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Glia en artikel, som indeholdt oplysninger om rotteforsøg. Artiklen fik senere kritik på Københavns Universitet, og så begyndte sagen at rulle.
Der blev rejst tvivl om, hvorvidt de nævnte rotteforsøg overhovedet havde fundet sted, og Milena Penkowa kunne ikke bevise, at det var sket. Men i 2003 fremviste hun dokumenter, som fik ledelsen på universitet til at lægge sagen død.
De dokumenter var ifølge anklagemyndigheden forfalskede, og det er de dokumenter, som retssagen mod Milena Penkowa drejer sig om.
Bevisførelse afsluttet
En for Penkowa problematisk detalje ved dokumenterne er, at de er forsynet med et logo fra et amerikansk firma. Firmaets stifter har over for en journalist fra Weekendavisen fortalt, at han designede det logo i 2002.
Men dokumenterne, hvor logoet optræder, er dateret i årene før 2002.
Penkowa har forklaret, at hun ikke har forfalsket nogen papirer, og at dokumenter stammer fra et firma i Spanien, som hun har samarbejdet med. Hun hævder, at hun i sin tid har modtaget dokumenterne på mail.
Bevisførelsen i sagen er nu slut. I næste uge skal anklager og forsvarer procedere i sagen, hvorefter der vil blive afsagt dom.
/ritzau/