Grebet skal strammes.
Og det skal være lige nu.
Så klar er opfordringen fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, efter at dagens smittetal endnu engang ligger over 300.
- Tallene ligger stabilt lige nu, men det er sådan set på et for højt niveau.
- Vi skal altså have gjort et eller andet ved det tal i en meget, meget nær fremtid, siger han.
Ifølge Statens Serum Institut er der blevet registreret 347 nye smittetilfælde siden i går. Tallet i går var 333, og lørdag var det 341.
Den seneste tids udvikling i smittetallene fik i sidste uge myndighederne til at indføre forskellige restriktioner i København, Odense og 16 andre kommuner.
"Kernen er nattelivet"
Allan Randrup Thomsen medgiver, at det er for tidligt at se effekterne. Alligevel mener han, at der skal flere - og hårdere - tiltag til.
- Når man kigger på, hvordan nattelivet har fuld aktivitet, så synes jeg ikke, at der er nogen grund til at vente på yderligere stigninger i smittetallet. Vi bliver altså nødt til at gribe ind og lukke ned.
- Kernen er nattelivet. Efter min mening bør man lukke barerne helt i en periode. Restauranterne bør kun være for siddende gæster, og forsamlingsforbuddet skal ned til 20 eller 25. Det ville jeg foreslå, hvis jeg blev spurgt.
Allan Randrup Thomsen mener, at der i første omgang kun skal være tale om lokale tiltag, som omfatter København og omegnskommunerne.
SSI er bekymret
Tyra Krause, der er afdelingschef ved Statens Serum Institut, sagde tidligere i dag, at man er bekymret for epidemiens udvikling, hvor hun specifikt nævnte nattelivet.
- Nattelivet er en reel trussel og kræver særlig opmærksomhed, fordi der er mange mennesker fra mange forskellige netværk, der stimler tæt sammen. I supermarkederne holder man trods alt en vis afstand, fordi det er fremmede mennesker.
- Men i nattelivet går man ud sammen i grupper og mødes med nye, og der er alkohol på spil, så der kommer et kontroltab, der gør, at man omgås på en anden måde, lød det.
Dødsfald
Selvom antallet af daglige smittede har været stigende siden sommerferiens afslutning, kan det endnu ikke for alvor aflæses i antallet af coronarelaterede dødsfald, som i dag steg med to, så det samlede tal nu er 633.
Udviklingen af nye indlæggelser bevæger sig til gengæld i en kedelig retning. Det er dog ikke ensbetydende med, at antallet af dødsfald stiger proportionalt med antal indlæggelser.
- Det afhænger meget af alderen på dem, der bliver indlagt, og hvordan vi behandler dem. Vi har jo lært en del om, hvad det er, de lider af og under, så jeg kan håbe og forestille mig, at der er en lavere dødelighed per indlagt i "næste "runde. Men det er der ingen, der kan vide med sikkerhed på nuværende tidspunkt, siger Allan Randrup Thomsen.
Han forklarer, at man typisk ser en ændring på dødstallet, en-to uger efter at antal indlæggelser begynder at stige.
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, varslede i går, at man forventer at se flere restriktioner.
Han kommer dog ikke ind på, hvilke restriktioner der kunne være i spil, og hvornår det eventuelt ville blive indført.