Professor modsiger Randers-borgmester om Nordic Waste: ’Jeg er ikke enig. Slet ikke’

Randers Kommune har begået alvorlige fejl i deres miljøgodkendelser, siger professor.

Randers-borgmester Torben Hansen (til venstre i billedet) viser statsminister Mette Frederiksen rundt ved Nordic Waste tidligere på ugen. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret med et skriftligt svar fra Randers Kommune.

Flere eksperter går nu i rette med Randers-borgmester Torben Hansen (S), efter at han har sagt, at Nordic Wastes miljøgodkendelser har været helt efter bogen.

- De var under en meget, meget skrap miljøgodkendelse, lød det fra borgmesteren så sent som mandag, hvor han blev spurgt til, hvorfor kommunen ikke har reageret på flere advarsler om begyndende jordskred.

Han sagde også, at der i en miljøgodkendelse står, "at der ikke må slippe så meget som et gram vand eller et gram jord ud af pladsen (Nordic Waste, red.)".

Men den udlægning er ikke korrekt, lyder det nu fra professor emerita Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet, der har gennemgået Nordic Wastes miljøgodkendelser.

- Jeg er ikke enig. Slet ikke, siger hun.

Professoren kritiserer, at Randers Kommune i deres miljøgodkendelse af Nordic Waste ikke skriver, hvilke stoffer der må udledes med regnvandet og det overfladevand, der løber fra jordrensningsvirksomhedens grund.

Og så mangler der en såkaldt spildevandstilladelse i miljøgodkendelsen, og det er en klar fejl, siger Ellen Margrethe Basse.

- I stedet laver kommunen en selvstændig spildevandstilladelse to år efter, at den skulle have været integreret i miljøgodkendelsen. Spildevandsforholdene skal efter miljøbeskyttelsesloven være en integreret del af miljøgodkendelsen, siger professoren.

Ikke imponeret

Hun fremhæver også, at Randers Kommune i spildevandstilladelsen virker til at være helt klar over, at der er ret mange tungmetaller i det vand, der behandles i Nordic Wastes regnvandsbassiner.

Men selv om grænseværdierne er blevet langt strengere, så fortsætter man med at bruge dem, der blev sat tilbage i 2018 - og man forholder sig heller ikke til, hvordan koncentrationen af farlige stoffer aktuelt er i Alling Å, lyder kritikken.

- Når man kigger på, hvad der allerede er oplyst fra Miljøstyrelsen om, hvor meget kobber der er i Alling Å, så må der slet ikke udledes så meget som et milligram mere, siger Ellen Margrethe Basse.

Så når Torben Hansen siger, at Randers Kommune har en meget skrap miljøgodkendelse, så er du lodret uenig?

- Ja, det er jeg faktisk. Jeg er ikke imponeret. Overhovedet ikke, siger professoren.

Thomas Budde, der er lektor i miljøplanlægning på Roskilde Universitet, bakker op om kritikken af miljøgodkendelserne.

- Borgmesteren tager åbenlyst fejl. Der bliver både givet lov i miljøgodkendelsen til at udlede spildevand, samtidig med at Nordic Waste også havde en separat spildevandstilladelse, siger han.

Thomas Budde bemærker, at Nordic Waste ikke har tilladelse til at udlede urenset spildevand direkte ud i Alling Å.

- Det skal ledes via et rensningsanlæg, siger lektoren.

Ifølge Ellen Margrethe Basse begår Randers Kommune også fejl ved, at de ikke laver en såkaldt habitatsvurdering i forbindelse med vedtagelsen af en lokalplan for Nordic Wastes arealer ved Ølst i december 2021.

Miljøstyrelsen oplyser nemlig på et tidspunkt i en høringsperiode, at der kan være oddere i området.

- Det er helt galt. Så skal man foretage en grundig vurdering, men det har man heller ikke gjort, siger Ellen Margrethe Basse, der er overbevist om, at Randers Kommune ”formentlig har gjort det, så godt de kunne”:

- Men det er ikke godt nok, siger hun.

Professor: Kommuner har økonomisk interesse

Flere partier er efter Nordic Waste-sagen parate til at flytte behandlingen af store og komplicerede miljøsager væk fra kommunerne og over til staten eller regionerne for at få en mere uvildig vurdering.

Ellen Margrethe Basse har fulgt store miljøsager igennem mange år. (© www.basse.dk)

Ellen Margrethe Basse er enig i, at der er nødt til at ske nogle ændringer og påpeger problemstillingen ved, at kommunerne har en økonomisk interesse i at skabe arbejdspladser og vækst samtidig med, at de skal udføre miljøgodkendelser.

- Derfor mangler der en myndighed med mere viden end kommunerne. Det behøver ikke være Miljøstyrelsen. De har i forvejen mange opgaver og ikke nok ressourcer:

- Men hvis det skal være regionerne, skal de rustes med kompetent personale. Det ville tage tid at bygge det op, for det her er meget komplekst, siger Ellen Margrethe Basse.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Randers’ borgmester Torben Hansen (S), men det har ikke været muligt at få et interview.

I stedet har Randers Kommune sendt et skrifligt svar:

- I Randers Kommune vil vi, når vi har styr på jordskredet, evaluere processen med tildeling af miljøtilladelser og tilsyn. Uanset hvordan evalueringen falder ud har Nordic Waste ansvaret for, at driften af virksomhedens aktiviteter er på forsvarlig vis og lever op til de krav, der er i miljøtilladelserne, lyder det.