Professor: Langt de fleste fedmeopererede får det godt

Fire ud af fem får det godt efter en fedmeoperation, vurderer ekspert. Hver femte lider dog af større eller mindre bivirkninger.

Overlæge og professor Bjørn Richelsen leder et forskningsprojekt, der undersøger konsekvenserne af fedmeoperationer. (Foto: © DR Nyheder, DR)

Det skortede på viden om bivirkninger, da danske hospitaler begyndte at tilbyde fedmeoperationer for 10 år siden.

Det har nogle fedmeopererede betalt en høj pris for, men for langt de fleste patienter har operationerne været en succes.

Det vurderer Bjørn Richelsen, der er professor ved Aarhus Universitet og en af landets førende eksperter inden for ernæring og fedme.

- For 80 procent af patienterne går det rigtig godt. De har tabt sig meget, er glade og synes, at de har fået et nyt liv, siger han.

Bjørn Richelsen leder et større forskningsprojekt, der følger op på alle danskere, der er blevet fedmeopereret fra 2006 og frem. De endelige resultater ligger først klar næste år, men de foreløbige data tegner altså det samme billede som i udlandet: At fire ud af fem har det godt efter operationen.

Bag solstrålerne

Bag tallene gemmer der sig dog også andet end solstråle-historier. Mens de fleste har det godt efter operationen, oplever hver femte en eller anden form for problemer.

Det kan være alvorlige kirurgiske bivirkninger som bughindebetændelse, eller at der går hul på mavesækken, som skal syes sammen igen.

- Og så har der været meget fokus på, at man kan få tarmslyng og mavesmerter, når man har tabt meget i vægt efter operationen, siger Bjørn Richelsen.

Bivirkninger kan også være medicinske. På Hvidovre Hospital har man de seneste to år fulgt 600 patienter efter en fedmeoperation. Erfaringerne viser, at jernmangel er en af mange bivirkninger.

- Ud fra vores database vil 20 procent efter to år have en blodprocent, der ligger under normalområdet. Hvis de ikke indtager jern, vil de udvikle blodmangel, siger Sten Madsbad, der er overlæge på Hvidovre Hospital og professor på Københavns Universitet.

- Mange bivirkninger kan behandles

Bjørn Richelsen bekræfter, at adskillige døjer med en lav blodprocent, og at en del desuden får problemer med lavt blodsukker og diaré.

- Men det kan behandles på en fornuftig måde, siger Bjørn Richelsen, der vurderer, at halvdelen af patienterne med problemer efter en fedmeoperation kan behandles uden de store komplikationer.

Derfor er han fortaler for, at nogle mennesker får en fedmeoperation:

- Hvis man vejer 180 kg og ikke ikke kan komme af med 60 til 80 kg på andre måder, er der selvfølgelig behov for, at der er sådan en behandlingsmulighed.

I årsrapporten Dansk Fedmekirurgiregister for 2013 udarbejdet på Aarhus Universitetshospital fremgår det, at "kvaliteten af fedmekirurgi i Danmark synes generelt at være på et højt niveau også set fra et internationalt perspektiv".

Du kan få mere viden om fedmeoperationer i dokumentaren "Historien bag historien - De farlige fedmeoperationer" kl. 20.40 i aften på DR1.