Professor blåstempler politiets beslutning om at lade flygtninge rejse videre

Lovgivningen er ikke sat ud af kraft, fordi politiet lader migranter og flygtninge rejse videre, siger en førende ekspert på området.

Flygtninge ankommer til Rødby mandag d. 7 september 2015 hvor de modtages af dansk politi. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Rigspolitiets beslutning om at lade flygtninge og migranter forlade Rødby og Padborg er lovlig.

Det vurderer professor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet, en af landets førende eksperter inden for udlændingeret og menneskerettigheder.

- Der kan muligvis på visse punkter være tale om en gråzone. Men jeg mener ikke, at man har ’sat lovgivningen ud af kraft’, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Den slags kan politiet naturligvis ikke bare gøre, og dét kan politikere for den sags skyld heller ikke, medmindre der er hjemmel for ministeren til fravigelse i ekstraordinære situationer. Ellers må man jo ændre de aktuelle lovbestemmelser, hvis man ikke vil følge dem, siger Jens Vedsted-Hansen.

Politibeslutning møder kritik

Beslutningen om at lade de mange udlændinge fortsætte rejsen videre nordpå blev ellers kritiseret af blandt andre Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, umiddelbart inden hun gik ind til et orienteringsmøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen i formiddags.

Her efterlyste hun politisk handling fra regeringen, og lod forstå, at en beslutning om at lade flygtninge rejse videre er en, der skal træffes politisk. Samtidig rejste S-formanden tvivl om, hvorvidt reglerne var overholdt.

- Der er noget, der tyder på, at vi har sat regler ud af kraft. Hvis der en lovgivning, der skal sættes ud af kraft, så er det en politisk vurdering, sagde Mette Frederiksen i formiddags.

Men det afviste justitsminister Søren Pind (V) tidligere på dagen. Her sagde han, at der hverken er "ulovlige tilstande i Danmark eller frit lejde", selvom danskerne nu i flere dage har kunnet se grupper af mennesker bevæge sig frit rundt på de danske motorveje i et forsøg på at komme til Sverige.

Den udlægning blåstempler Jens Vedsted-Hansen, der ikke kan se, at politiet skulle have overtrådt udlændingelovgivningen.

- Så vidt jeg kan se, har politiet handlet inden for de rammer, der følger af udlændingeloven, siger han.

Svensk kritik fejes af bordet

En anden kritik, der har været rejst, kommer fra Sverige. Her har statsminister Stefan Löfven bedt Danmark om at registrere de flygtninge, der opholder sig i landet.

- Alle lande skal følge Dublin-forordningen, og det indebærer, at alle lande skal registrere flygtninge, siger Stefan Löfven til nyhedsbureauet TT.

At politiet alligevel har ladet hundredvis af migranter og flygtninge rejse videre uden at registrere dem, er dog ikke et problem, vurderer Jens Vedsted-Hansen.

- Når man har haft kontakt med de pågældende udlændinge og derefter lader dem gå, kan det naturligvis kræves, at denne beslutning hviler på saglige hensyn. Umiddelbart mener jeg ikke, at man kan kalde Rigspolitiets begrundelse usaglig, siger han og fortsætter:

- Det er nok ikke helt skævt at forestille sig, at politiet kan have fået indtryk af, at man fra politisk hold havde et vist råderum til at foretage vurderingen.