Professionshøjskoler med opsigtsvækkende forslag: Lav SU’en om til et lån

Pengene, som spares på SU’en, vil i stedet kunne bruges på at løfte kvaliteten af uddannelserne, lyder det i forslaget.

Ved at omlægge SU'en til et lån, hvor 75 procent eftergives efter endt uddannelse, vil Danske Professionshøjskoler kunne kanaliserer én milliard kroner mere ind til at højne uddannelsens kvalitet. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Det danske SU-system bør laves om, så de studerende i stedet tager et lån, hvor 75 procent af beløbet eftergives, når uddannelsen er gennemført.

Sådan lyder et nyt forslag fra Danske Professionshøjskoler, skriver Politiken.

Pengene, som er sparet, kan så i stedet bruges på at højne uddannelsernes kvalitet, forklarer formand for Danske Professionshøjskoler, Harald Mikkelsen, der også er rektor på VIA University College.

Han erkender, at forslaget nok ikke får megen opbakning fra de studerende selv.

- Men de studerende skal også tænke på, at hvis de får en halvdårlig uddannelse, så nytter deres egne anstrengelser jo ikke så, forklarer han til DR Nyheder.

Forslaget lægger heller ikke op til at pille ved de studerendes rådighedsbeløb under uddannelsen, men efterlader dem i stedet med et lån efterfølgende.

- Det mener jeg, at de kan tilbagebetale, fordi de bliver mere attraktive på arbejdsmarkedet, når de har fået en bedre uddannelse, forklarer Harald Mikkelsen.

Forslaget kommer i kølvandet på finanslovens krav om, at uddannelsesinstitutionerne skal spare to procent om året.

Det rokker ved balancen mellem udgifterne til netop institutionerne og så til SU.

I dag bruges der årligt 15,2 milliarder kroner på SU til studerende på videregående uddannelser, mens institutionerne modtager 15,4 milliarder kroner i tilskud årligt. Det forhold risikerer at blive omvendt i løbet af de kommende år, forklarer Harald Mikkelsen.

Formanden siger til DR Nyheder, at selvom forslaget lægger op til at omlægge hele SU’en til et lån, så er Danske Professionshøjskoler åbne for, at det også bare kan være en del af SU’en.

Det vigtige er nemlig, at forholdet mellem de to, bliver debatteret, siger han.