Hvis man er utilfreds med det danske sundhedssystem og har penge på lommen, kan man i stedet vælge at betale for, at en privat sygeplejerske, jordemoder, læge eller sundhedsplejerske kommer hjem til en.
Og det er der flere og flere danskere, der gør, fortæller en række private udbydere, som DR Nyheder har talt med.
- Vi vækster omkring 100 procent hvert år, siger sygeplejerske Jill Trolle, der er indehaver af Trolles sygepleje.
Hendes virksomhed, der tilbyder sygepleje i eget hjem, ligger i Charlottenlund nord for København, men hun er ved at åbne filialer på både Fyn og i Aarhus.
- Det offentlige har jo i rigtigt mange år haft monopol på sygeplejen, og jeg synes faktisk, de har godt af at blive rusket lidt og få lidt konkurrence, siger hun.
For få år siden var der ifølge Dansk Sygeplejeråd ingen virksomheder som Jill Trolles. I dag er der omkring 10 udbydere, oplyser næstformand Anni Pilgaard, som mener, at det blandt andet er besparelser i det offentlige, der er skyld i tendensen:
- Der er mange steder, hvor kommunerne er blevet tvunget til at skære ned på både hjemmehjælpere, men også på hjemmesygepleje, siger hun.
Kortere indlæggelser giver arbejde til private
Det er ikke kun inden for sygepleje, at der er kommet flere private udbydere af sundhedsydelser. Ifølge CVR-registeret åbnede der i 2005 16 private virksomheder, der tilbød sundhedspleje, hjemmesygepleje og jordemødre. I 2015 åbnede i alt 42 udbydere.
Det sker i takt med, at der bliver sparet på den offentlige velfærd, mener Dansk Sygeplejeråd. Siden 2009 er indlæggelsestiden faldet fra 4,9 dage til 3,4 dage i 2015, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Og det er også noget, Jill Trolle mærker i sin hverdag:
- Vi har rigtigt mange, der ringer til os om fredagen, når hospitalerne udskriver. Der er pårørende, som er helt desperate i den anden ende, fordi deres mor eller far bliver udskrevet, siger hun.
Samtidig viser tal fra DRs undersøgende databaseredaktion, at kommunerne er gået fra årligt at bruge 45.092 kroner per ældre over 65 år i 2008 til 39.847 kroner i 2014.
Folk vil også selv bestemme
Også de private læger og sundhedsplejersker, som DR Nyheder har været i kontakt med, melder om en stigning i antallet af kunder.
For fire år siden fandtes der eksempelvis ikke en eneste fuldtidsansat privat sundhedsplejerske, men i dag er der 36 og 10 på vej, oplyser Lisbeth Villumsen, der er formand for foreningen Privatpraktiserende Sundshedsplejersker.
- Jeg tror, at folk i dag hellere selv vil bestemme hvor, hvem og hvordan, siger hun og understreger, at hun er sikker på, at udviklingen vil fortsætte mod endnu flere private sundhedsydelser i Danmark.
- Det kommunale tilbud er jo ikke alle steder, som det var engang, siger hun.
I aften kan du i 21 Søndag følge privatsygeplejersken Jill Trolles besøg hos en 92-årig kunde og se mere om stigningen i private sundhedsudbydere.