I januar 2014 blev Preben Damgaard ramt af kræft i tungen forårsaget af HPV-virusset.
En sygdom, som kunne have været undgået, hvis han i sin tid var blevet vaccineret.
Derfor undrer det Preben Damgaard, der selv har fire børn - tre piger og én dreng, at drenge ikke får tilbudt en gratis vaccine ligesom piger.
- Jeg kan ganske enkelt ikke forstå, at vores søn ikke får mulighed for at blive vaccineret mod en virus, som kan udvikle sig til cancer, som vores piger gør. For sandsynligheden for, at han får den, er nøjagtig lige så sandsynlig som for hans søskende, siger han.
Må betale selv
Idag kan drenge få HPV-vaccinen, men de må, modsat pigerne, selv punge ud med omkring 3.000 kroner for den receptpligtige vaccination.
Preben Damgaard fortæller, at han nu har købt vaccinationen til sin søn.
Ifølge Pernille Lassen, der er læge og ph.d. fra Århus Sygehus, vil 2020 sandsynligvis blive året, hvor flere mænd end kvinder rammes af HPV-relateret kræft.
Fik udposning på halsen
Preben Damgaard, der er selvstændig og direktør i Damgaard Company, blev opmærksom på sin kræftsygdom under en middag med sin kone og nogle venner. Her rørte han tilfældigvis ved sin hals og kunne mærke en udposning.
Først tænkte han, at det kunne være nogle kirtler, som på grund af vinteren var hævede, men da han så gik til en øre-, næse- og halsspecialist fik han den noget mere triste melding.
Havde det ikke været for udposningen, kunne kræften have fået tid til at udvikle sig yderligere.
Skyldes ikke livsstil
Da Preben Damgaard fik diagnosen af lægen, kunne han næsten ikke kunne tro det.
Siden barnsben havde han nemlig dyrket motion fem gange om ugen. Derudover havde han aldrig røget, og alkohol var ikke blevet indtaget i et overdrev. Kun de til tider mange og lange arbejdsdage kunne siges at være usunde.
- Min første tanke var i virkeligheden, at det ikke kunne være kræft, for jeg så ikke mig selv som værende i risikogruppen, for jeg har levet et på alle måder sundt liv i hele mit liv, siger han.
Den HPV-relaterede kræftform opfører sig anderledes end øvrige kræftformer i mundhulen, ved ikke at være defineret af patientens tidligere livsstil.
De fleste er nemlig sunde mænd i 50-års alderen, viser et nyt studie fra Rigshospital.
Rejste til USA
Kuren mod kræften var en blanding af stråle- og kemobehandling.
I et forsøg på at undgå dette rejste Preben Damgaard, dagen efter at han havde fået sin diagnose, til USA, for at undersøge mulighederne for en robot-operation.
Lægerne forklarede ham dog, at der var en risiko ved operationen for, at han kunne få varige tale- og synkeproblemer. Derudover var det slet ikke sikkert, at lægerne kunne fjerne det hele på én gang, og derfor skulle han muligvis igennem en kemo- og strålebehandling alligevel.
- Jeg syntes, at det risikobillede, der bliver tegnet, var så intimiderende, at jeg fravalgte det og kom så hjem til Danmark og gennemgik en stråle- og kemobehandling, fortæller han.
33 strålebehandlinger
Et behandlingsforløb, som Preben Damgaard selv beskriver som enormt koncentreret, men også enormt krævende.
- Det er et forløb på seks uger, men de efterfølgende måneder er man også meget hårdt ramt af den hårdhændede behandling, som det trods alt er at gennemgå 33 strålebehandlinger og seks kemobehandlinger, siger han.
Preben Damgaard er blandt det stigende antal mænd, der får konstateret HPV-forårsaget kræft i mundhulen. Siden 2003 er antallet gået fra at ligge omkring 97 til i 2013 at være over 243.