Prins Henrik fylder 80 år den 11. juni.
Den farverige franske greve, der giftede sig med den danske prinsesse Margrethe, har kæmpet en hård kamp for at blive accepteret i sit nye land. Han har tilbragt mere end 48 år i Danmark, men først nu, i en alder af næsten 80 år, virker det til, at danskerne er ved at få øjnene op for Henriks væsen:
- Han har fået et folkeligt gennembrud sent i livet. Det seneste peak i hans popularitet var, da han gik tur på Christianias 'Pusher Street' uden vagter og kun bevæbnet med pelshue. Christianitterne gik helt i selvsving over at tage selfies med prinsgemalen, og pressen elskede det, siger Stéphanie Surrugue, journalist og forfatter til bogen 'Enegænger – portræt af en prins' om prins Henrik.
Prinsgemalen har opnået en nærmest kultlignende status og har endda en uofficiel fanside på Facebook.
- Han giver det danske kongehus kulør. Han indspiller en sang med Michael Learns to Rock, hvem skulle have troet det, siger Stephanie Surrugue.
Royale forbindelser gavner erhvervslivet
Selvom han nu runder de 80 år, har han aldrig brugt sine kongelige forhold som hovedpude. Han er en aktiv mand, der har arbejdet hårdt som protektor og ambassadør for massevis af organisationer.
Hans interesseområder spænder så vidt som Dansk Røde Kors, Verdensnaturfonden og Danmarks Brigdeforbund, for bare at nævne et par stykker.
Og så har han i mere end fire årtier vist stor interesse for dansk industri. Administrerende direktør i Dansk Industri Hans Skov Christensen har i mere end 20 år været bindeled mellem kongehuset og erhvervslivet, og han fortæller i bogen 'Enegænger', at Danmark får 'uvurderligt meget' retur for prinsgemalens indsats for dansk erhvervsliv.
Hård opstart i Danmark
Men det har ikke altid været let for prinsgemalen at være prins i Danmark.
Det tegnede ellers godt dengang i midten af 1960'erne, da det gik op for danskerne, at prinsesse Margrethe skulle giftes med den eksotiske, veluddannede franskmand, der mest af alt lignede en datidens James Bond.
Henri de Monpezat, som han hed dengang, havde læst jura og statskundskab ved Sorbonne og orientalske sprog i Hong Kong og Saigon, og da han mødte Margrethe, var han i gang med en lovende karriere som fransk diplomat.
Men kærligheden ramte ham som IC4-tog, og han måtte hive vinstokkene op af den franske jord og tage til Danmark. Nu skulle han være prins Henrik af Danmark.
Fortryder at han ikke lærte bedre dansk
- Da han kom til Danmark, havde man meget svært ved at vænne sig til den måde, han var franskmand på, siger Bodil Cath, tidligere hofreporter for BT, som har mødt prinsgemalen mange gange, også i de tidlige år.
Og især hans problemer med det danske sprog, blev set som et symbol på franskmanden, der nægtede at blive 'rigtig dansk'.
- I forbindelse med at jeg skrev bogen, fortalte han mig, at hvis der var én ting, han fortrød, så var det, at han ikke lærte at tale bedre dansk dengang, siger Stéphanie Surrugue og fortsætter:
- Det betød jo noget dengang. Nu er verden blevet mindre, og vi kigger ikke længere skævt til mennesker, der taler dansk med en mærkelig accent. Bare det, at han blev nødt til at tage sig et dansk navn: fra Henri til Henrik. Det ser vi jo ikke med Mary og Marie i dag, siger Stéphanie Surrugue.
'Han er god til andre mennesker'
Prins Henrik har fra begyndelsen af sit ægteskab måtte acceptere at stå i skyggen af Margrethe.
Selvom han i flere år gennem medierne har udtrykt utilfredshed over manglen på ligestilling mellem dem, har det ikke gjort ham forsmået og bitter.
Tværtimod. Prins Henrik er kendt som et humørfyldt sidestykke til den mere utilnærmelige dronning Margrethe. Han kaldes enhver hofreporters drøm, fordi han altid er klar til en sludder om lidt af hvert.
- Vi har jo set det de gange, han har været nødt til at tage over for Margrethe, at han virkelig er god til andre mennesker. Han går ind i folk med træsko på, men uden at være lallejovial. Alle der har mødt ham, kan lide ham, siger Bodil Cath.
Det kan Stéphanie Surruge nikke genkendende til:
- Jeg var overrasket over, hvor total usnobbet han er. Han er meget interesseret i andre mennesker og spørger nysgerrigt ind til alt muligt.
Han er stadig i hopla
Det har aldrig holdt prins Henrik tilbage, at danskerne ikke forstod sig på hans måde at være på. Han har fulgt sine interesserer, om det så var for at udgive fransk poesi, skabe kunstværker eller dyrke sin egen vin.
- Han er jo virkelig blevet mobbet som ingen andre. Men han har kunnet klare mosten, han har aldrig prøvet at lave om på noget, selvom han er i modvind. Det kræver altså hår på brystet, siger Bodil Cath.
Selvom han har skruet ned for aktivitetsniveauet, kan han ikke beskyldes for stilstand. Han rejser lystigt frem og tilbage mellem Danmark og Frankrig og har i denne uge udgivet en ny digtsamling – den syvende i rækken.
- På trods af sin alder, er han jo stadigvæk i fuld hopla. Jeg så ham så sent som i går, hvor han jokede og grinte, siger Stéphanie Surrugue.