PORTRÆT Jakob Scharf: En hårdtarbejdende himmelstormer

Hårdt arbejde og erfaringer fra nogle af landets store juridiske personligheder. Sådan lyder beskrivelsen af PETs afgående chef, Jakob Scharf.

Jakob Scharf er kendt som noget af en hårdtarbejdende himmelstormer. (Foto: © Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix)

Hårdt arbejde.

Så kort kan opskriften til en karriere som himmelstormer beskrives ifølge karrieremennesket Jakob Scharf, der nu trækker sig fra posten som chef for PET.

Og den nu snart forhenværende PET-politimesters cv vidner om en mand, der ved, hvad han taler om.

Allerede som 24-årig forlod han Københavns Universitet som cand.jur. og trådte direkte ind i Justitsministeriet som fuldmægtig. Her var tiden dog kort, for allerede året efter rykkede han op som ministersekretær.

Ifølge Jakob Scharf selv var det under den daværende justitsminister Hans Engell, den unge jurist tilegnede sig sine politiske og kommunikative evner, mens han under ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen og den senere justitsminister Erling Olsen lærte om personlig integritet.

Den hårde leder i Jakob Scharf blev skabt under daværende departementschef Michael Lunn.

Central rolle

Men selv om Jakob Scharf lærte meget af nogle af landets største personligheder, var deres selskab ikke nok for den unge himmelstormer, og efter at have spillet en central rolle i sagen om udleveringen af den tjetjenske oprører Akmed Zakajev og nogle omstridte arrestationer af hooligans og autonome, overtog han jobbet som politimester i Rigspolitiets politiafdeling.

Her havde han i fire år ansvaret for blandt andet rejseholdet og den kriminaltekniske afdeling, inden han altså i 2007 blev udpeget til at afløse Lars Findsen som politimester i PET.

I et job med vidtrækkende beføjelser, enorm politisk fokus og ledelse af over 700 medarbejdere er det et job, som har fyldt alle døgnets 24 timer i Jakob Scharfs liv - indtil han altså går af som PET-chef til årsskiftet.

- Skiftet kan komme hurtigt

Som leder har Jakob Schart både stået for de brede linjer internt i efterretningstjenesten, samtidig med han også skulle godkende detailbeslutninger under operationer, hvis hans medarbejdere havde brug for at aflytte en telefon uden dommergodkendelse, eller en udenlandsk efterretningstjeneste efterspørgte personfølsomme oplysninger.

Og det er en krævende balanceakt, som med mediernes fokus ifølge ham selv har gjort det svært for ham selv at bestemme, hvornår tiden var inde til et nyt job for himmelstormeren.

- Man laver den slags skift, når man selv er klar, eller når andre synes, man er klar til det. I det her job, vil jeg sige, kan der hurtigt ske ting, som gør, at andre vil synes, at nu er tidspunktet det rette, sagde Jakob Scharf til magasinet Lederne i 2012.

Artiklen er opdateret den 3. december 2013 i forbindelse med Jakob Scharfs afgang som chef for PET.