Portræt: Fra skuespiller til advokat i Pusherstreet-sag: Mød Britta Nielsens advokat

Der er ikke så stor forskel på at øve sig til en rolle eller en retssag, mener Nima Nabipour.

Forsvarsadvokat for Britta Nielsen Nima Nabipour ved Københavns byret. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Nima Nabipour har forsvaret Mohamad, der blev fyret fra Bilka, og været advokat i den såkaldte Pusherstreet-sag, hvor 13 mænd var sigtet for omfattende salg af hash.

Han var også i en kort periode inden retssagen forsvarer for den dengang 16-årige pige i Kundby-sagen, da hun var mistænkt for at have planer om at bombe to skoler.

Og nu skal han forsvare Britta Nielsen, der er sigtet for at have svindlet sig til 111 millioner kroner fra sit arbejde i Socialstyrelsen - penge, der egentlig skulle have været brugt på samfundets svageste gennem satspuljemidlerne.

Men i den brede offentlighed er advokaten med de i medierne profilerede sager nok mere kendt for noget helt andet: Han er nemlig skuespiller og har blandt andet spillet med i dramaserien 'Sommer' på DR1, 'Livvagterne' og i filmen 'Far til fires vilde ferie'. Senest han stod foran kameraerne som skuespiller, var i TV2-serien 'Norskov', hvor han spillede jurist.

Søger ikke medierne

Og det er da også i den nært beslægtede rolle som advokat, at vi i den kommende tid kommer til at se mere til Nima Nabipour som forsvarer for den svindelsigtede Britta Nielsen.

I morgen klokken 10 træder hun ind i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Både indenfor og udenfor vil en mur af journalister fylde op.

Nima Nabipour har tidligere sagt til dr.dk, at han ikke søger de sager, som medierne retter deres spotlys mod.

- Der er jo masser af interessante sager, som aldrig havner i medierne, sagde han og understregede, at kameralinser og mikrofoner ”bestemt ikke er noget, jeg søger”.

Nima Nabipour har fået sig en omgang tæv i filmen 'Fighter'. (Foto: © Anders Birch)

Rolle og retssag

Selvom skuespillerfaget og det at være advokat umiddelbart er to vidt forskellige professioner, kan Nima Nabipour godt bruge sine evner i begge jobs.

For den proces, man skal igennem, når man indstuderer en rolle, er meget lig processen op til en retssag, har han sagt til Djøfbladet.

Som skuespiller studerer man manus til en rolle så grundigt, at man virker fri på scenen eller foran kameraet. På samme måde starter en retssag med en masse bilag, som man sætter sig så grundigt ind i, at forelæggelsen, afhøringen og proceduren virker fri, nem og forståelig, forklarer han.

- Som advokat kan jeg da også godt bruge den empati og indsigt i mennesker, jeg har tilegnet mig som skuespiller. Det er vigtigt at se ind bagved og forstå personen, har han tidligere sagt til DR.

'Nåh, har vi tolk på i dag'

Nima Nabipour har aldrig lagt skjul på, at han har lavet skuespil. Han har også skrevet det på sit cv, når han har søgt job, og han har fortalt åbent om det til jobsamtaler. I begyndelsen dog ikke uden en vis grad af nervøsitet for, at han ville blive opfattet som useriøs.

- Men det har jeg aldrig oplevet. Da jeg var til samtale om den første stilling, jeg blev ansat i, sagde chefen bare, at det kunne vi godt bruge i retten, har han sagt til Djøfbladet.

Faktisk har det vist sig at være en fordel i mødet med klienter, som genkender ham fra tv.

- Når du laver film, føler folk på en eller anden måde, at de kender dig. Der opstår en slags intuitiv tillid, og klienten har nemmere ved at tale frit.

Nogle gange møder han advokater i retten, der siger tak for sidst, selvom han aldrig har set dem før. De går bare ud fra, at de har haft sager sammen tidligere.

- Det er ikke værre, end at mange i starten sagde: ’Nåh, har vi en tolk på i dag,’ når jeg trådte ind i retslokalet, fordi jeg er lidt brunere end de fleste, siger han til Djøfbladet.

Nægter at være taxachauffør

Og det faktum har gjort, at han får tilbudt roller som grønthandler eller taxachauffør. En kliché, som han ikke gider at springe med på.

- I dansk film og tv har det længe været sådan, at hvis man har en anden hudfarve, så spiller man enten taxa-chauffør, grønthandler eller kriminel, og den kliché vil jeg ikke være med til at eksponere. Men heldigvis er det da ved at blive bedre, har han sagt til dr.dk.

Nima Nabipour er født i Iran, men hans familie flygtede efter revolutionen, da han kun var tre år gammel.

- Jeg kan stadig huske, at vi blev modtaget med blomster af politiet i Kastrup Lufthavn, hvor jeg smagte mit livs første burger, har han fortalt.

Familien slog sig ned i Sønderborg og var blandt de første af anden etnisk baggrund i den sønderjyske by.

Meget er sket siden dengang, men Nima Nabipour vil ikke afvise, at han en dag igen træder ind foran kameraet med som skuespiller.

- Hvis jeg kan forsvare det rent tidsmæssigt, vil jeg gerne gøre det, og hvem ved, hvis jeg bliver tilbudt en god hovedrolle, kan det da godt være, jeg kan rykke lidt rundt på kalenderen...