Polsk mand skal forblive varetægtsfængslet efter overfald på Mette Frederiksen

Den 39-årige nægter sig fortsat skyldig. Han erkender dog, at han har set statsministeren.

Statsministeren på Folkemødet en uge efter overfaldet. (Foto: © Claus Bech, Ritzau Scanpix)

En dommer har besluttet at forlænge varetægtsfængslingen af en 39-årig polsk mand, som er sigtet for et overfald på statsminister Mette Frederiksen (S) den 7. juni, i yderligere to uger.

Det er netop kommet frem i Københavns Byret, hvor der har været fristforlængelse i sagen.

Den 39-årige er sigtet for at have slået statsministeren hårdt på højre overarm, hvorefter hun røg ud af kurs. Dette er vold mod en person i offentlig tjeneste, fremgår det af sigtelsen.

- Den mistanke er ikke blevet afsvækket siden grundlovsforhøret, men nærmere tværtimod, lød det fra dommeren.

Retten mener, at der er mulighed for, at den sigtede på fri fod vil flygte.

Københavns Byret har vurderet, at den sigtede skal være fængslet i fortsat to uger frem til den 4. juli.

Statsministeren afhørt: "Hårdt slag"

I retten kom det frem, at statsministeren er blevet afhørt i forbindelse med episoden. Det var hun ikke, da der blev afholdt grundlovsforhør for 12 dage siden.

Anklageren sagde kort i retten, at hun har forklaret, at hun blev tildelt "et hårdt skub".

Anklageren sagde desuden, at man mener, at mistanken om, at den sigtede er skyldig, er særligt bestyrket, efter man har talt med både statsminister Mette Frederiksen og en af livvagterne, der var sammen med hende.

- Fuldstændig ud af det blå tildeler den sigtede hende et hårdt slag på skulderen, læste anklageren op fra en af rapporterne.

Statsministeren er blevet afhørt i sagen den 13. juni.

- Hun forklarer, at i det personen passerede afhørte (statsministeren red.), talte personen til afhørte på et uforståligt sprog, hvorefter personen med sin højre hånd tildelte afhørte et slag på højre skuldre.

- Afhørte forklarede, at hun vaklede kortvarigt og trådte et skridt tilbage, sagde anklageren.

Politiet har spurgt statsministeren, hvor stor kraft den sigtede slog med.

- Han slog til. Personen slog igennem. Afhørte husker ikke, om personen trak sin arm langt tilbage, inden han slog. Afhørte drejede sit hoved inden slaget faldt, står det i afhøringsrapporten.

Derudover har politiet også genafhørt en veninde, der var sammen med statsministeren. Hun har sagt til politiet, at hun ikke har set slaget, men hun har hørt det.

Mette Frederiksen (S) holder Socialdemokratiets partiledertale under Folkemødet 2024 cirka en uge efter hændelsen, hvor en 39-årig polak slog hende. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

"Han var meget beruset"

Under fristforlængelsen kom det frem, at politiet har talt med en række mennesker i forbindelse med sagen.

Den sigtede er blevet genafhørt. Det skete i fredags.

- Han har ikke nogen præcis erindring omkring episoden, for han var meget beruset. Men han kan huske, at han mødte statsministeren, og at det var på Kultorvet, lød det fra forsvarsadvokat Henrik Karl Nielsen.

Politiet har derudover talt med blandt andet talt med den sigtedes arbejdsgiver, den sigtedes forældre og den sigtedes chef.

Man har fastslået den sigtedes færden i løbet af dagen via mastepositioner på den sigtedes telefon.

Det kom også frem, at han har en række bødesager vedrørende hovedsagligt butikstyveri. Derudover ligger der fire sager lige nu omkring blufærdighedskrænkelse.

Efterforsker stadig

Anklageren fortalte i retten, at man fortsat efterforsker sagen. Man mangler at gennemgå den videoovervågning, der er omkring gerningsstedet, og skrive rapporter.

Derudover mangler politiet forsat at gennemgå den sigtedes computer.

- Vi skal fortsat have klarlagt motivet til den her voldshandling, og om der har været andre involveret, lyder det fra anklageren.

Forsvarsadvokaten slog fast, at han ikke mener, at der er tale om en politisk motiveret handling.

- Når sagen kommer for retten, vil det også blive et tema, om statsministeren var på arbejde, når hun var på vej til en privat aftale.

Anklagemyndigheden mener, at hun var på arbejde.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at statsministeren altid er på arbejde og derfor beskyttet af straffelovens paragraf 119 alle døgnets timer. Især når hun færdes i det offentlige rum omgivet af livvagter, lød det fra anklageren.

Statsministeriet har tidligere oplyst, at Mette Frederiksen fik et lettere piskesmæld efter slaget, og at hun blev kørt til tjek på Rigshospitalet.

I en politiattest står der, at statsministeren oplevede ømhed i skulder, nakke og arm efter slaget. Ordet piskesmæld fremgår dog ikke af politattesten.

Statsministeriet har efter fristforlængelse oplyst, at der fremgår ifølge Mette Frederiksens journal fra den 7. juni, som er lavet på Rigshospitalet, at hun har fået et mindre piskesmæld.

”Kontusion højre skulder, samt mindre distorsion cervicalcolumna (whiplash),” står der i en kort udtalelse fra Statsministeriet.

Under fristforlængelsen kom det frem, at man i løbet af de næste to uger regner med at få udfærdiget et anklageskrift.