Politisk flertal ønsker uvildig undersøgelse af Sundhedsstyrelsen i psykiater-sagen

Både Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og SF vil have uafhængige øjne til at vurdere Sundhedsstyrelsen.

Både Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Özlem Cekic forlanger en uvildig advokatundersøgelse af Sundhedsstyrelsens rolle i sagen om den hjerneskadede psykiater. (Foto: © DR, DR)

En uvildig advokatundersøgelse skal klargøre, hvad der er foregået i Sundhedsstyrelsen i sagen om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland.

Det kræver et politisk flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, SF og Enhedslisten.

- Jeg har forlangt en uvildig undersøgelse, fordi vi vil vide, hvem der vildleder Folketinget, og hvorfor man gør det, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti.

Mangelfuld redegørelse

Ordførernes krav kommer, efter at DR Nyheder har dokumenteret, at den fortrolige redegørelse, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet i sagen om den hjerneskade psykiater, mangler væsentlige oplysninger.

- Der er så mange oplysninger, jeg ikke har fået, at jeg mener, at vi skal have en uvildig undersøgelse af hele denne her sag, hvor man har svigtet mange mennesker, fordi Sundhedsstyrelsen ikke har levet op til sit ansvar, siger SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

Stine Brix, der er sundhedsordfører i Enhedslisten, mener, at det er et "kæmpeproblem" i forhold til Folketingets mulighed for at kontrollere Sundhedsstyrelsen, at redegørelsen ikke er fuldstændig.

Derfor mener hun heller ikke længere, at det er tilstrækkeligt, at Sundhedsstyrelsen undersøger sig selv i sagen.

- Det vil være rigtig fornuftigt at lave en uvildig advokatundersøgelse, der giver fuld klarhed over, hvad der egentlig er sket, og hvad Sundhedsstyrelsens rolle har været. Derfor skal andre øjne på, siger hun.

Behov for grundig undersøgelse

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, har mistet tilliden til, at Sundhedsstyrelsen kan give de korrekte oplysninger i sagen, efter at det er kommet frem, at redegørelsen er mangelfuld.

- Det understreger behovet for en uvildig undersøgelse af hele forløbet. Det burde sundhedsministeren være den første, der lagde sig i selen for, siger hun.

Det er dog vigtigt, at undersøgelsen bliver grundig, understreger Sophie Løhde.

- Det skal være en advokatundersøgelse, som også kan gå et spadestik dybere i forhold til at sige, hvad er det for nogle ting, som ikke er leveret, som man skulle, hvor er det de konkrete svigt er sket?

S vil gerne drøfte undersøgelse

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, at han synes, at det er en god ide at drøfte muligheden af en uvildig undersøgelse i ordførerkredsen, men derudover ønsker han ikke at kommentere sagen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder, men siger i en skriftlig kommentar, at han "har bedt Sundhedsstyrelsen om en fuldstændig redegørelse, fordi han ønsker, at alt skal frem i sagen".

- Hvis væsentlige oplysninger er udeladt af redegørelsen, så er det ikke kun Folketinget, men også ham som minister, der har grund til at løfte øjenbrynene. Og det vil der blive fulgt op på, lyder det i kommentaren.

Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Nyheder, at Sundhedsstyrelsen ikke kan kommentere på oplysninger, der er givet til Folketinget i form af en fortrolig redegørelse.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk