Politikere rejser opsigtsvækkende forslag: 'Nordic Waste må ikke gå ud over den daglige drift'

Partierne har en bekymring for, at oprydningsarbejdet ved Ølst går ud over andre sager i Randers Kommune.

I Randers skal en politisk følgegruppe diskutere behovet for at oprette en forvaltning, der udelukkende beskæftiger sig med udfordringerne i forbindelse med Nordic Waste. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

En række byrådspolitikere fra Randers Byråd vil have oprettet en ny kommunal forvaltning, som udelukkende beskæftiger sig med Nordic Waste og den lurende miljøkatastrofe, som udspiller sig ved Ølst uden for Randers.

- Den nuværende forvaltning har rigeligt at gøre med at drive Randers Kommune i hverdagen. Den har ikke været indstillet til at skulle stå med et entreprenørarbejde til flere milliarder kroner. Det er de slet ikke gearet til, siger byrådspolitiker Bjarne Overmark fra Beboerlisten i Randers Kommune.

Mandag eftermiddag mødes den nyligt oprettede politiske følgegruppe for første gang, som består af halvdelen af byrådet. Her er samtlige partier, lister og løsgængere fra Randers Byråd repræsenteret med den hensigt at følge udviklingen ved Nordic Waste tæt.

Og det er her, Beboerlisten, Velfærdslisten og Enhedslisten vil foreslå, at der bliver oprettet en ny, midlertidig forvaltning, som skal løse udfordringerne i forbindelse med Nordic Waste.

Desuden er SF, Østbroen og løsgænger Henriette Malling medunderskrivere på en fælles dagsorden til mødet, hvor samtlige partier tilkendegiver, at der er behov for at drøfte forslaget. Anker Boje (S) er også medunderskriver, men deltager ikke selv i følgegruppen.

Går udover alt andet

Flere af politikerne påpeger særligt behovet, fordi arbejdet, der skal modstå en miljøkatastrofe ved Ølst, er så omfattende, at der ikke er tid til at beskæftige sig med de øvrige opgaver, som kommunen har.

Det gælder blandt andet Kasper Fuhr Christensen, der er valgt for Velfærdslisten i Randers Kommune.

- Det går især udover de opgaver, som Miljø- og Teknik-forvaltningen tager sig af. Det kan være alt fra ansøgninger til byggetilladelser, miljøgodkendelser og lignende, som bliver påvirket af, at man nu bruger så mange ressourcer på Nordic Waste, siger han til DR.

- Der skal laves en form for projekt-organisering for området, som sikrer, at alle kræfter, som vi bruger på Nordic Waste og at rydde op ved Ølst, ikke går udover den daglige drift og alle de mange andre vigtige opgaver, som kommunen skal løse.

Ifølge partierne er der også "arbejdsmiljømæssige hensyn," som taler for at aflaste den nuværende forvaltning.

Ønsket fra listerne er blandt andet, at der bliver oprettet en midlertidig forvaltning, som har erfaring med store entreprenørprojekter, som dermed kan sikre, at oprydningsarbejdet udføres på den bedst tænkelige måde, og at der samtidig tages de rette miljøfaglige hensyn undervejs.

Bjarne Overmark påpeger desuden, at han ikke har tilstrækkelig tillid til kommunens nuværende forvaltning.

- For mit vedkommende har jeg tabt tilliden til, at de kan forestå det arbejde på betryggende vis, når de ikke engang var i stand til at kontrollere Nordic Wastes jordskred i 2023, siger Bjarne Overmark.

Usædvanligt forslag

Roger Buch, kommunalforsker og forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forstår politikernes bekymring.

- Det er en kæmpe belastning for kommunen, og der er en risiko for, at andre sager trækker ud, og at borgere og virksomheder oplever, at ting tager længere tid. Det er et alvorligt problem, som man skal undersøge, hvad man kan gøre ved, siger han.

Ifølge Roger Buch er der tale om et særdeles usædvanligt forslag, som dog kan have flere udfordringer i praksis, vurderer han.

Blandt andet vil det tage måneder at etablere en ny forvaltning, hvor der skal ansættes en række nye personer med andre kvalifikationer. Alternativt skal der ansættes konsulenter til høje timelønninger, som blandt andet ikke kan træffe myndighedsbeslutninger, lyder det.

Og den viden, der lige nu er hos kommunens ansatte, der beskæftiger sig med Nordic Waste, ligger hos den enkelte medarbejder, påpeger Roger Buch.

Håber på lydhørhed og hjælp til Ølst

Rækken af partier har flere andre forslag med, som skal drøftes, når repræsentanterne i Randers mødes klokken 17.

I dagsordenen er det beskrevet, at der er behov for at teste for endnu flere stoffer i både jord og vand fra Nordic Waste, end det i dag er tilfældet.

- Det er afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at vi ved, hvad der er i jorden ved Ølst. Det er samtidig vigtigt, at vi ved, hvad det gør ved vores vandløb. Derfor skal man teste for flere stoffer, end vi gør i dag, siger Kasper Fuhr Christensen.

Derudover mener partierne, at det bør debatteres, hvorvidt Randers Kommune kan hjælpe borgerne i Ølst, hvor flere - ifølge politikerne - har givet udtryk for, "at forureningen har forringet deres psykiske helbred væsentligt."

Den politiske følgegruppe kommer ikke til at træffe beslutninger på dagens møde, men Bjarne Overmark og Kasper Fuhr Christensen oplyser, at de tager rækken af forslag med på næste byrådsmøde, hvis ikke de møder bred opbakning i følgegruppen.

- Jeg håber og tror, at der vil være en lydhørhed. Men hvis man ikke vil nytte til de bekymringer, vi giver udtryk for, bliver vi nødt til at tage dem op på næste byrådsmøde, siger Kasper Fuhr Christensen.

DR har fremlagt forslaget om en ny forvaltning overfor Randers Kommune. Men kommunen er endnu ikke vendt tilbage.