Politikere: Hellere lukke boringer end acceptere pesticid

Danmarks krav til drikkevandet betyder, at en lang række vandværker i de seneste par uger har lukket boringer efter fund af nedbrydningsstoffer fra pesticidet Chloridazon.

Dansk Folkepartis Pia Adelsteen er en af de politikere, som frygter mere forurening, hvis kravene til vandforsyningerne bliver slappere.

Selvom kombinationen af nye fund af rester fra et pesticid og skrappe danske krav til rent drikkevand skaber store problemer for nogle vandværker - så er der ikke politisk vilje til at slække på reglerne.

Indtil videre har 16 værker fundet for høje koncentrationer af Desphenyl-Chloridazon, et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidlet chloridazon, i drikkevandet.

Flere må lukke boringer, og det skaber bekymring på Christiansborg.

- Det er meget alvorligt, at vi står med en forurening, som muligvis er landsdækkende, siger Lea Wermelin (S), næstformand i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Men et flertal fastholder, at vi hverken skal til at rense vores vand - eller hæve den grænseværdi, vi har for pesticider herhjemme, for at sikre, at der er vand nok alle steder.

- Det er jo lidt den omvendte verden, at fordi man kan se, der er nogle steder i landet, hvor vores boringer bliver forurenet, at man så skulle åbne op for at forurene endnu mere, siger Lea Wermelin.

Bange for ligegyldighed

Hun får opbakning fra Dansk Folkeparti, der hverken ønsker at hæve grænseværdierne til for eksempel tysk niveau, som er 30 gange højere end den danske grænse for Desphenyl-Chloridazon, eller at rense vandet.

- Faren er, at så bliver det så nemt bare at være lidt ligeglad med, hvad man bruger af ting og sager, fordi vi renser bare for det, nu hvor vi skal drikke vandet, siger Pia Adelsteen (DF), formand i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Stolt af dansk vand

De danske fund af Desphenyl-Chloridazon er ikke umiddelbart i koncentrationer, som har gjort vandet sundhedsskadeligt at drikke.

Men det ændrer ikke noget, mener Alternativets miljøordfører, Christian Poll.

- I Danmark har vi en helt særlig situation. Vi henter stort set alt vores drikkevand op fra grundvandet og drikker det urenset, og det er en fantastisk ting, vi kan det. Det skal vi holde fast i – og jeg ved, at danskerne er stolte af, at vi gør det i Danmark, siger han.

Vandbranchen anslår at mindre end hundrede af landets 2.500 vandværker har nået at teste drikkevandet for Desphenyl-Chloridazon på nuværende tidspunkt.

- Mit bud er, at vi får et problem, hvor mindst 100 boringer bliver taget ud af drift på grund af det her stof, siger Claus Vangsgård, seniorkonsulent i DANVA.

Der er i flere tilfælde givet dispensation til at rense drikkevand i Danmark - eller i kortere perioder at sende vand over grænseværdien ud til forbrugerne.