Politikere: Giv os alle oplysninger om svine-MRSA

Flere partier kræver nu, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udleverer alle papirer i sagen om svine-MRSA.

Esben Lunde Larsen har ikke ønsket at kommentere sagen over for DR Nyheder. (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)

Nye oplysninger om svine-MRSA sår på ny tvivl om Fødevarestyrelsens rolle i bekæmpelsen af den resistente bakterie i danske svinestalde.

Det sker efter onsdagens redegørelse i sagen, hvor Esben Lunde Larsen (V) slog fast, at en række anbefalinger fra forskere på Danmarks Tekniske Universitet ”overordnet set er blevet videreformidlet til departementet og skiftende ministre”.

Men som DR afdækkede tidligere i dag, undlod Fødevarestyrelsen i 2012 at orientere Fødevareministeriet og den daværende minister Mette Gjerskov (S) om en nøgleanbefaling fra DTU i kampen mod svine-MRSA.

Et forløb som Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup har kaldt for ”meget grov manipulation”, og som også får Dansk Folkeparti til at kræve sagens dokumenter lagt frem.

- Vi skal have de originale papirer frem fra den periode, så vi kan se, hvad der er op og ned. Så vi kan få klarhed over, hvad der er foregået, siger partiets fødevareordfører Lise Bech.

S: Læg de originale dokumenter frem

Også Simon Kollerup kræver fornyet handling fra ministeren.

- Esben Lunde Larsen må lægge de originale dokumenter frem for Folketinget, og han må redegøre for, hvordan Fødevarestyrelsen på denne baggrund kan opnå en pure frifindelse fra ministeren. Meget tyder på, at ministeren skal få ryddet op omkring sig.

Endnu længere går Enhedslistens fødevareordfører Maria Reumert Gjerding.

- Jeg vil i aftalekredsen omkring MRSA-handlingsplanen kræve, at vi får en uafhængig undersøgelse af dette skandaløse forløb, siger hun.

Samtidig tager nu også DTU’s direktion skarp afstand til i alt fem dele af onsdagens redegørelse fra Fødevarestyrelsen.

- DTU finder redegørelsens fremstilling af DTU’s rolle i forløbet klart misvisende på en række punkter, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Siden 2007 har DTU anbefalet, at man i Danmark indledte kampen mod MRSA på de 25 danske avlsgårde, der leverer svin til resten af landbruget. Men i seks år – fra 2008 til 2014 – blev avlssvinene ikke undersøgt.

DTU er stærkt forundrede

Dette skete ifølge Fødevarestyrelsen blandt andet fordi, at ”en enig styregruppe” i 2012 besluttede, ”at det ikke skulle prioriteres”, som der står i onsdagens redegørelse.

Ifølge DTU, der selv sad med i styregruppen, er dette dog ikke i tråd med sandheden.

- DTU er stærkt forundret over disse pludselige påstande, skriver DTU i pressemeddelelsen, og understreger, at Fødevarestyrelsen ”på ingen måde kan have været uvidende om, at styregruppens prioritering ikke afspejlede DTU’s rådgivning om betydningen af at undersøge avlstoppen.”

På Christiansborg nøjes man imidlertid ikke med at være forundrede over Fødevarestyrelsens redegørelse.

- Det viser jo med al tydelighed at det er helt uholdbart, at dem, der er på anklagebænken, også skal levere bevismaterialet, siger Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten.

- I dag kan vi se, at Fødevarestyrelsen har forholdt ministeren relevante oplysninger. Samtidig er der store spørgsmålstegn ved, hvor i departementet DTU’s anbefalinger er pillet ud, før materialet sendes til Folketinget, påpeger Socialdemokratiets Simon Kollerup.

Han bakkes op af Dansk Folkeparti.

- Fødevarestyrelsen har tilsyneladende skønmalet billedet. Vi skal som politikere kunne stole på den information vi får. Jeg bliver pikeret over, at det ser ud til ikke at være tilfældet, DF’s Lise Bech.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har ikke ønsket at kommentere sagen.