Politiken bringer i dag hele indholdet af omstridt PET-bog

Avisen mener, at fogedforbud er i strid med basale frihedsrettigheder og offentliggør hele "Syv år for PET".

I dag kan man læse hele bogen "Syv år for PET" som særtillæg i Politiken.

Politiken går imod et fogedforbud og bringer søndag hele bogen "Syv år for PET" som særtillæg.

Det oplyser Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, på avisens hjemmeside ved midnatstid lørdag aften.

Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod bogen efter ønske fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Natten til lørdag nedlagde byretten et nyt fogedforbud mod Ekstra Bladet og Radio 24syv for de to mediers omtale af bogens indhold.

Men Politiken mener, at afgørelsen er lodret forkert.

- Normalt har denne avis tillid til retsvæsenets afgørelser, men i denne sag mener vi, at der er begået en fejl med vidtrækkende konsekvenser:

- For det første griber fogedforbuddet direkte ind i de basale frihedsrettigheder, som vores åbne samfund og en fri presse hviler på.

- For det andet fratages offentligheden muligheden for at føre en relevant samfundsdebat på baggrund af en bog, der lødigt og nøgternt føjer nye perspektiver til det stykke nyere danmarkshistorie, hvor terrorismen blev en del af vores fælles virkelighed, skriver Christian Jensen.

Undergraver pressefriheden

"Syv år for Pet - Jakob Scharfs tid", som er den fulde titel, er skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager for forlaget People’s Press.

Bogen er delvist baseret på interview med Jakob Scharf, tidligere chef for PET igennem syv år.

Chefredaktør Christian Jensen langer især ud efter, at fogedforbuddet er nedlagt, uden at hverken PET eller dommeren i Københavns Byret havde læst bogen.

- Hvis PET uden konkret mistanke kan forlange bøger - eller avisartikler - til gennemlæsning, så har vi reelt accepteret en efterretningstjeneste som publicistisk kontrolinstans, hvilket vil undergrave pressefriheden. Den slags har vi et andet ord for: Censur, skriver han.

Det er ikke første gang, at Politiken bringer uddrag af bøger, som er blevet forsøgt stoppet.

Mest berømt er nok "Kommissærens Dagbog" fra 1995 om Ritt Bjerregaards oplevelser som EU-kommissær.

Derudover kan nævnes Thomas Rathsacks omstridte bog "Jæger - i krig med eliten", som Forsvaret i 2009 uden held forsøgte at stoppe udgivelsen af.

I begge tilfælde valgte Politiken med daværende chefredaktør Tøger Seidenfaden i spidsen at bringe bøgerne som tillæg i avisen.

/ritzau/