Om en uge bliver det lovligt at køre ned til den lokale våbenbutik, lægge en peberspray i kurven og tage den med hjem på hylden til forsvar mod hjemmerøvere og andre med onde hensigter.
Men inden kunden kan vende næsen hjemad med det lille våben i bæreposen, skal våbenhandleren tjekke id og sikre sig, at kunden er over 18 år.
Det slår loven fast.
Desuden skal våbenhandleren oplyse, at pebersprayen kun må være i hjemmet, og sælgeren skal også give "relevant vejledning" om anvendelse og mulige skadevirkninger af peberspray.
Rigspolitiet har lagt en beskrivelse af de nye regler på deres hjemmeside.
Men det er langt fra nok med noget vejledning til folk, der køber peberspray.
Det siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, der er politibetjentenes fagforening.
- Politiet skal være uddannet til at bruge peberspray, og derfor er det lidt tankevækkende, at man nu bare vil udlevere det til borgere, uden at de bliver uddannet, lyder kritikken.
Svært at bruge peberspray
I ti år har politiet været udstyret med peberspray, og i dag er håndtering af peberspray en fast del af politiets uddannelse, hvor de gennem tre timer modtager teoretisk og praktisk undervisning i brugen af peberspray.
Og det er der behov for, mener Claus Oxfeldt, for det er ikke ligetil at bruge peberspray.
- Peberspray er et farligt våben. Det er en voldsom oplevelse at få sprøjtet peberspray i øjnene, og der er en risiko for, at man bliver ramt af en voldsom allergisk reaktion, siger han.
Politiet undervises blandt andet i, hvornår den er uhensigtsmæssig at bruge.
- I et privat hjem vil du typisk møde en gerningsmand i en lille entré, og hvis du sprøjter peberspray i en lille entré, så bliver du altså selv ramt, siger han.
Det er også svært at ramme en gerningsmand, der bevæger sig, uden den fornødne træning.
- Vi kan risikere at komme i en situation, hvor en forurettet lige pludselig bliver overfaldet af gerningsmanden, fordi man ikke er i stand til at bruge peberspray rigtigt, lyder det fra Claus Oxfeldt.
Efterspørger vejledning i brugen
Det er landets omkring 270 våbenhandlere, der kommer til at stå for salget af peberspray og dermed også for at give kunderne den "relevante vejledning", som det er formuleret i loven.
Men loven siger ikke noget om, hvad relevant vejledning indebærer - om det er udlevering af en pjece, et link til en youtube-video eller et tre timers kursus.
Det møder kritik fra våbenhandlerne.
- Det er paradoksalt, at man ikke fra lovgivernes side har sikret fuldstændig krystalklare regler på det her område, før produktet bliver frigivet til salg, siger Nils Juul Larsen, formand for Danmarks Våbenforhandlere.
- Vi skal være i stand til at kunne rådgive vores medlemmer og slutforbrugere af produktet, og det kan vi ikke uden en ordentlig vejledning, siger han.
Han mener, at loven er hastet igennem, og at politikerne har glemt at tale med våbenhandlerne om, hvordan de bedst står for salget af det nye selvforsvarsvåben.
Rigspolitiet oplyser til DR Nyheder, at der ikke fra politiets side kommer en vejledning til våbenhandlere og kunder om, hvordan peberspray bruges mest hensigtsmæssigt.
- Det bliver forhandlerne af peberspray og ikke politiet, der får ansvaret for at vejlede borgerne i forbindelse med salg af peberspray, skriver Rigspolitiet.
Der er kun en beskrivelse af de generelle regler på politiets hjemmeside.
- •
Hvis du bliver ramt af peberspray
- •
Du kan få svært ved at se, fordi peberspray giver øjensmerter.
- •
Du kan opleve irritation og en brændende fornemmelse i huden, ligesom næsen kan begynde at løbe, du kan få mere spyt i munden og kvalme.
- •
Der er risiko for at hyperventilere.
- •
Peberspray kan udløse en allergisk reaktion.
- •
Der kan også være psykologiske konsekvenser af at blive ramt. Du kan frygte at blive blind for altid, og du kan få en følelse af magtesløshed.
- •