Politiet: Vi kender ikke det totale omfang af sexafpresning

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center har haft 20 sager om sextortion – sexafpresning – i 2014, men der er sandsynligvis et stort mørketal, lyder det.

Sexafpresserne lokker blandt andet deres ofre til at blotte sig i videochats, som de tror er med rigtige kvinder. (© Youtube)

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, har i 2014 haft mindst 20 sager om en særlig form for sexafpresning kaldet 'sextortion'.

Det fortæller vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra, der mener, at der foruden de sager, som er blevet anmeldt til politiet, kan være et stort mørketal.

Derfor har NC3 heller ikke nogen præcis vurdering af omfanget af afpresningen.

- Vi ved jo, at der i Asien og andre steder i Europa faktisk har været rigtig, rigtig mange sager. Så mon ikke der også er en del sager herhjemme, som vi blot ikke hører noget om, forklarer han.

Hacker og sexchatter

Foruden sagerne i NC3 kommer en række sager, som ligger ude i de enkelte politikredse. Alene i København har der været 24 anmeldelser i løbet af det seneste år.

DR Nyheder har derfor kendskab til mindst 40 sager om sextortion - nogle af disse kan dog være gengangere i NC3's tal.

Sextortion er en form for afpresning, hvor it-kriminelle på den ene eller anden måde kommer i besiddelse af intime billeder af deres ofre.

Det kan for eksempel være ved at indlede sexchats med ofrene eller simpelthen hacke deres webcams og så blot vente på, at der sker noget saftigt foran kameraet.

Herefter truer den kriminelle med at dele eller sende videoen til ofrets omgangskreds, medmindre vedkommende betaler en sum penge.

Intimiderende for den enkelte

Konsekvenserne ved at blive fanget i intime situationer af de it-kriminelle kan være ganske alvorlige.

I udlandet har flere allerede taget deres eget liv på grund af en afpresning, og selv om det ikke er set i Danmark endnu, så har det alvorlige konsekvenser for ofrene, forklarer Johnny Lundberg.

- Det kan betyde noget for arbejdet, det kan betyde noget for familien, for vennekredsen, så på den måde er det jo meget intimiderende, siger han.

I den ene af NC3's 20 sager har sexafpresserne delt den intime video med ofrets Facebook-venner.

- Det er jo frygtelig skamfuldt for den pågældende at se, at det man troede, man havde sammen med en anden, det er nu pludselig lagt på nettet til at mange andre kan se på det.

Svært at opklare

Indtil videre har politiet ikke formået at opklare nogen af de 20 sex-forbrydelser herhjemme eller finde frem til de skyldige.

Det skyldes især, at de kriminelle ofte opererer fra udlandet. Derfor skal politiet arbejde sammen med flere forskellige instanser, og det kan være besværligt, forklarer Johnny Lundberg.

- Det er jo ikke altid, at de prioriterer sagerne på samme måde i udlandet, som vi prioriterer dem her. Så hvad vi kan synes er et stort nationalt problem, behøver ikke være et stort problem, når det kommer til et andet land for eksempel i Østeuropa, Asien eller andre steder, så derfor tager tingene tid, siger han.

Teknisk direktør i it-sikkerhedsvirksomheden CSIS, Jan Kaastrup, forklarer også, at der i visse lande ikke er nogen love, der kriminaliserer handlingerne. Og selv hvis det lykkes at samarbejde med de lokale myndigheder, er det svært lige præcis at pege individer ud.

- Politiet kan ofte godt finde frem til de servere, der måske bliver anvendt, men derfra og så til at få fat på en fysisk person, det kan være utrolig vanskeligt, siger han.

Ofte gemmer de kriminelle sig nemlig på anonyme servere eller ved at bruge falske identiteter.

Et slaraffenland

Ifølge Jan Kaastrup er det så svært for myndighederne at slå ned på sexafpresserne, at de internettet faktisk fungerer som et slaraffenland for dem.

- I mange henseender betyder det, at de har frit spil på nettet, og det er desværre alt for simpelt og let i dag både at begå kriminaliteten, men også at hive pengene ud uden det kan spores - for eksempel gennem bitcoins eller andre virtuelle pengeoverførsler, som gør det utrolig svært at finde den reelle bagmand.

Frygter ikke stigning

Ifølge det internationale politisamarbejde Interpol er det svært at give nogen vurdering af omfanget af sexstortion. De skriver dog også, at det er et voksende problem med hundredtusindvis af ofre over hele verden.

Selv om politiet herhjemme også vurderer, at der er et stort mørketal af danske sexafpresningsofre, frygter Johnny Lundberg ikke, at problemet pludselig eksploderer i Danmark.

Det skyldes, at de fleste af os har en sund skepsis i forhold til at bevæge os på internettet.

- Der er selvfølgelig nogle gange nogle, der falder i. Men jeg tror ikke, at vi vil få et kæmpe boom, for de fleste mennesker synes, at når noget er for godt til at være sandt, så er det det også, siger han.

Er du selv blevet sexafpresset eller kender du noget til fænomenet, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.

Fra klokken 19 mandag aften kan du chatte med seniorrådgiver i Børns Beskyttelse, Gitte Jakobsen, og få gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at bevæge sig mere sikkert på de sociale medier og undgå afpresserne.