Politiuddannelsen skal opdateres, så betjentene blandt andet bliver bedre rustet til at håndtere psykisk syge.
For et år siden blev en psykisk syg dræbt af politiet, da afhentningen af manden gik galt. Og for tre måneder siden skete det igen.
Faktisk har hvert andet skud fra politiets siden i de seneste fem år været rettet mod en psykisk syg.
- Politiets håndtering skal være baseret på en forholdsvis defensiv tilgang, hvor man bruger tidsfaktoren aktivt til at prøve at få situationen til at falde på plads eller finde den bedst mulige fremgangsmåde, siger leder af Politiskolen, Karsten Petersen.
Møder psykisk syg med kniv
I dag er de teoretiske fag adskilt fra praksis på uddannelsen, men det er ændret i den nye uddannelse. Det sker gennem nogle temaforløb, som samler teori og praksis.
Eksempelvis kommer betjentene til at møde en psykisk syg, der står med en kniv.
- Der får vi brug for de praktiske beredskabsmæssige færdigheder, hvis den pågældende griber kniven og gør udfald mod politifolkene, siger Karsten Petersen.
Mere aggressive af smerte
Når politifolkene skal overmande personen, skal de så vidt muligt undgå at bruge smerte til at pacificere.
Det risikerer nemlig at have den modsatte effekt på psykisk syge, så de i stedet bliver mere aggressive.
Og her er det vigtigt, at politifolkene lærer at tage sig god ekstra god tid til at tage bestik af situationen, forklarer uddannelseslederen.
- Hvad er nødvendigt i den her situation. Er det noget magt, der påfører smerte for at få den pågældende til at makke ret, eller skal det være et andet magtmiddel.