Politiet roser festglade unge efter løftet pegefinger: 'Folk var mere ansvarlige i nat'

Politiet måtte dog lukke en piratfest med 300 deltagere i København.

Politiet var talstærkt til stede i København i nat for at sikre, at alt forløb corona-sikkert. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Opdatering: Da denne artikel blev skrevet søndag morgen, var meldingen fra Københavns Politi, at man var tilfreds med nattens forløb og københavnernes opførsel. Sidenhen er politiet kommet med en ny udmelding, der er markant anderledes.

Københavns Politi vurderer nu, at det ikke er gået særlig godt med at overholde retningslinjerne i nat, og at for mange vælger at tage i byen trods opfordringer om det modsatte. Du kan læse mere i artiklen her.

Pegefingeren blev løftet i går eftermiddag, da rigspolitichef Thorkild Fogde og politidirektør i Københavns Politi Anna Tønnes på et pressemøde kommenterede smittetrykket i landets hovedstad.

- Der skal skrues op for ansvarligheden. Der er for meget tæthed, håndtryk og krammere, lød det fra Thorkild Fogde.

- Mange unge mennesker lægger et tryk på barer og værtshuse. Vi har haft en oplevelse af, at restauratørerne gerne vil overholde reglerne, men der er et meget stort pres ind mod beværtningerne. Spring festen over og tag et fælles ansvar, supplerede fra Anna Tønnes.

Se formaningerne fra pressemødet i videoen her:

Samtidigt blev der talt om nye restriktioner i København, hvor to områder på Nørrebro allerede torsdag blev lukket ned efter for mange fester med alt for mange deltagere.

Smittespredningen er taget til i København, og de unge i tyverne er overrepræsenteret i statistikerne.

Mere ansvarlighed

Rigspolitichefen talte på pressemødet om at lukke såkaldte festgader, påbud om brug af mundbind i nattelivet og kortere åbningstider på hovedstadens beværtninger, hvis ikke der nu blev strammet op på forsigtigheden.

Ikke mange timer efter opsangen fra ordensmagten drog unge mennesker så igen ud i byen for at mødes og have det sjovt. Spørgsmålet var så bare, om de havde hørt formaningerne fra politiet - og om de havde tænkt sig at rette sig efter dem?

Her til morgen er Københavns Politi godt tilfredse med nattens udskejelser. Noget tyder på, at der er blevet lyttet.

- Det er gået rigtig godt. Vi oplevede færre mennesker i bybilledet, end vi gjorde natten til lørdag. Derfor har det også været lettere at håndtere coronasituationen.

- Og så kan vi konstatere, at vi oplevede mere ansvarlighed i nat, både fra restaurationsejere og fra bargæsterne, siger vagtchef Jesper Frandsen.

Lukkede piratfest

Alt var dog ikke guld og grønne skove. To gange måtte politiet have bødeblokken frem til beværtninger, der holdt åbent efter midnat.

Og helt skidt så det ud i fabriksbygning ved Oceankaj i København, hvor politiet lukkede en formodet piratfest med omkring 300 deltagere.

Det er stadig helt lovligt at tage på bar. I København og 17 andre kommuner skal de dog lukke ved midnat. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Ifølge politiet var der altså mere ansvarlighed og færre mennesker i byen i nat. Men det er jo stadig lovligt at få en fadøl eller fem indtil midnat, hvor barerne i København og 17 andre kommuner skal lukke.

Og det var da heller ikke sådan, at de københavnske barer lå øde hen i de sene aftentimer i går.

I Kødbyen på Vesterbro var der godt fyldt op med unge, der ikke kunne modstå fristelsen for en aften i byen.

- Jeg må sige, det er rigtig svært, når man kommer her som to provinspiger, der lige er flyttet til København, lige er startet på nyt studie og rigtig gerne vil bonde med sine nye studiekammerater, så er det svært at være den, der siger ’nej, jeg vil ikke være med på grund af corona’, hvis alle andre tager ud, siger den kunsthistoriestuderende Sandra Søvig.

Sandra Søvig og Thilde Malmberg mener godt, man kan tage i byen i København, så længe man tager sine forholdsregler.

I aftes var hun dog ikke ude med sine nye studiekammerater, men barndomsveninden Thilde Malmberg, der også lige er startet på nyt studie i København.

- Det er lørdag. Vi skal bare ud. Så længe man tager sine forholdsregler. Jeg tænker heller ikke, at folk er mødt op, hvis de har symptomer, siger Thilde Malmberg, der som jurastuderende forholder sig til lovgivningen. Formaningerne om at bruge aftenen hjemme, har hun ikke tænkt sig at rette sig efter.

- Jeg tænker over det, men jeg vil heller ikke lade det bremse min hverdag. Så længe det stadig er lovligt at gå i byen og man må være ude, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg ikke skal gøre det, siger hun.