Rigspolitiet har besluttet at ophæve den midlertidigt skærpede grænsekontrol.
Det sker, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke længere vurderer, at den nuværende sikkerhedssituation i Danmark kræver en forlængelse af den skærpede grænseindsats.
Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
Den nuværende ordning trådte i kraft 3. august og udløber ved midnat tirsdag, hvorefter grænsekontrollen vender tilbage til normalen.
I praksis betyder det, at grænsekontrollen mod Sverige og Norge igen ophører både via Øresundsbroen og færgeforbindelser. Langs Danmarks grænse mod Tyskland vil man fortsat kunne opleve stikprøvevis grænsekontrol.
- Politiet og PET holder fortsat et vågent øje med den aktuelle sikkerhedssituation, og hvis situationen tilsiger det, er vi klar til at iværksætte initiativer med henblik på at beskytte landets sikkerhed, fortæller chefpolitiinspektør i Rigspolitiet Peter Ekebjærg.
Hævet trusselsbillede efter koranafbrændinger
Den øgede kontrol langs Danmarks grænser skal ses i lyset af den seneste tids koranafbrændinger, som har vakt harme blandt muslimer verden over.
Og i starten af august meddelte Justitsministeriet så, at man på baggrund af trusselsvurderingen fra PET fandt det nødvendigt at "styrke fokus på, hvem der rejser ind i Danmark for at imødegå de konkrete og aktuelle trusler, som Danmark står overfor".
Koranafbrændingerne fik blandt andet den millitante ekstremistiske terrororganisation al-Qaeda til at sende en krigserklæring til Danmark og Sverige, hvori begge lande blev udråbt som legitime mål og hvor organisationen opfordrede til at udføre angreb i både Danmark og Sverige.