Københavns Politi kæmper i disse dage med at skabe tryghed i hovedstaden, som har været skæmmet af det, politikredsen selv kalder en voldelig konflikt mellem to bandegrupperinger.
En konflikt, der i torsdags resulterede i, at en mand døde, og en kvinde blev såret efter at være blevet skudt på Nørrebro i København.
Dagen efter indførte politiet visitationszoner på Nørrebro og Frederiksberg samt i et område på Amager med begrundelsen, at det skal være med til "at sikre borgernes tryghed".
Siden har politiet været massivt til stede i områderne.
- Jeg kan sagtens forstå, hvis man som københavner bliver utryg, når der bliver skudt i gaden, men for at imødegå den utryghed er vi massivt til stede, siger politiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi.
Indtil nu har visitationszonerne, der giver politifolk ret til at visitere folk uden konkret mistanke, resulteret i beslaglæggelsen af en skarpladt pistol, fem knive og en enkelt peberspray efter 152 visitationer.
- De er konrket blevet sigtet for de overtrædelser i forhold til de våbenfund, vi har på dem, siger politiinspektør Tommy Laursen.
Flere er sigtet for våbenbesiddelse, og personen, der var i besiddelse af det skarpladte våben, var en 15-årig dreng, som siden er blevet varetægtsfængslet.
Et signal til alle
Formålet med den massive tilstedeværelse er både at skabe tryghed, men også at sætte gang i tankerne hos dem, der ikke har rent mel i posen.
- Det viser et signal udadtil til de miljøer, vi arbejder med. Nu skal de tænke sig rigtig godt om, ellers ryger de i fængsel eller får voldsomme sigtelser for de her overtrædelser, siger politiinspektøren.
- Og så sender det et signal til befolkningen om, at vi er til stede og tager deres bekymring alvorligt. Samtidig med vi har visituationszone, kobler vi det jo også sammen med den dialog, vi har med borgerne i områderne.
Med lidt over 150 visitationer siden fredag er det selvsagt heller ikke alle, der bliver hevet fat i ude på gaden for at oplyse deres navn og får gennemgået deres personlige ejendele. Ifølge politiinspektøren er det ikke bare tilfældige visitationer.
- Vi kender jo vores lus på travet, om man så må sige, så prøver vi at målrette vores visitationer så konstruktivt som muligt ind i de miljøer, vi arbejder med, siger Tommy Laursen.
- Selvfølgelig så skånsomt som muligt og gerne i opgange eller i porte, så de ikke står til offentligt skue.
Tag kontakt
Politiet mener, at den ene af banderne i konflikten opholder sig på indre Nørrebro og nær Holmbladsgade på Amager. Den anden bliver primært styret fra udlandet, hvorfor den ikke har et fast opholdssted.
Politiet opfordrer til, at ser man noget unormalt i ens lokalområde, så skal man ikke holde sig tilbage.
- Borgerne kender deres lokalområde meget bedre, end vi gør, selvom vi er der meget, siger Tommy Laursen.
- Oplever de en forandring, så ring til os, og fortæl om den forandring.
Politiet kan kontaktes på telefon 114.
Han slår fast, at man som normal borger ikke skal være utryg, og han siger samtidig, at indsatsen med dialog over for befolkningen og folk i det kriminelle miljø forhåbentlig fører til det bedre.
- Det er vigtigt for os at sige "rolig nu", prøve at deeskalere det her og sikre, at hverdagen hurtigst muligt kommer tilbage til København, siger politiinspektøren.