Politiet: Gennemgang af terrorangreb er klar senest i maj

Politiet er blevet sat til at redegøre for forløbet op til terrorangrebet i København.

I midten af februar døde to mænd i angreb i København. Den formodede gerningsmand blev også dræbt. (Foto: © Liselotte Sabroe, Scanpix)

En evaluering af politiets egen indsats og ageren under og efter terrorangrebene i København 14. og 15. februar forventes at være færdig i slutningen af april eller senest i begyndelsen af maj.

Evalueringen vil ifølge politidirektør for politiområdet i Rigspolitiet Svend Larsen indeholde en gennemgang af, hvad der præcis skete, da den formodede gerningsmand Omar Abdel El-Hussein skød mod Krudttønden på Østerbro og senere mod synagogen i Krystalgade i København.

- Vi vurderer, at vi kan lave en ret grundig gennemgang af de faktiske hændelser og på baggrund af det vurdere, hvad vi kan lære af det, og hvad vi skal gøre anderledes, siger han.

Regeringen har fremlagt terrorplan

I sidste uge afleverede Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Domstolsstyrelsen og Københavns Kommune deres redegørelser af forløbet frem til terrorangrebet i København.

Som reaktion på redegørelserne fremlagde justitsminister Mette Frederiksen (S) en plan med forslag til at styrke indsatsen mod radikalisering og terror.

Politiet og Politiets Efterretningstjeneste skal redegøre for sikkerheden ved både Krudttønden og synagogen før terrorattentatet og har fået en længere frist end de øvrige myndigheder.

Skal se på mulige forbedringer

Evalueringen udarbejdes parallelt med selve efterforskningen af angrebene, som endnu ikke er færdig. For nylig har der været flere anholdelser og ransagninger i forbindelse med sagen.

Ifølge politidirektøren vil evalueringen ud over en gennemgang af forløbet også bestå af mere langsigtede forslag til forbedringer.

- Der er mange andre ting, som man inddrager i evalueringen. Hvordan er samarbejdet mellem de forskellige dele af organisationen? Hvordan sikrer vi os, at vi deler oplysninger så godt som overhovedet muligt?

Efterforskning under lup

- Der gives ingen garantier for, at det vil kunne forhindre en gentagelse, men vi skal gøre det så godt som muligt. Og det er dét, den her øvelse går ud på - hvad skal der gøres, siger Svend Larsen.

Han oplyser, at der blandt andet vil blive fokuseret på deling af oplysninger og brug af teknik i efterforskningen.

- Vi har blandt andet tidligere sagt, at vi skal være bedre til hurtigt at samle videomateriale ind, fortæller Svend Larsen.

/DR Nyheder/ritza/