Politiet frigiver billede af mand i sort tøj og med plastikpose

Vidner til eksplosionen på Nørrebro efterlyses.

Politi og bombeteknikere er i gang med at efterforske anden eksplosion i denne uge. Området omkring Hermodsgade 3 er afspærret. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Efter den voldsomme eksplosion, der ramte en nærpolitistation på Nørrebro i København i nat, har politiet offentliggjort signalement af en mulig gerningsmand.

En mand i sort tøj og sorte sko, som har båret på en plastikpose, er ifølge politiet blevet set løbe hastigt fra stedet. Derfor efterlyses han nu, og politiet beder vidner, der har set manden - eller andre mistænkelige personer og køretøjer - tage kontakt.

Dagen igennem vil politiet desuden opsøge naboer i området for at høre, om nogen har set eller hørt noget.

- Hvis du har set noget, er blevet vækket af sprængningen i nat, er det vigtigt, du kontakter politiet. Det her er en forsætlig handling, lyder det fra chefpolitiinspektøren hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov.

Efterforskes ikke som terror

Det er endnu uvist, hvilket sprængstof der er brugt til nattens eksplosion, men der kan være tale om samme type, som det der blev brugt ved angrebet på Skattestyrelsen tirsdag i denne uge. Det er politiet i færd med at undersøge.

Jørgen Bergen Skov forklarer, at der vil gå nogle dage, før politiet har sammenhængen og sprængstoftypen klarlagt. Dog er han overbevist om, at der ikke er tale om terror:

- Der er ikke for mig noget, der tyder på, at det er terror, men vi kigger selvfølgelig på det bredt, sagde han på morgenens pressemøde på politigården i København.

Ni eksplosioner er værd at bemærke

Ved eksplosionen tirsdag på Østerbro blev der brugt industrielt sprængstof, der typisk benyttes ved nedrivningsarbejde, og som ifølge DR's oplysninger også har været anvendt ved flere andre eksplosioner.

Retskorrespondent i DR, Trine Maria Ilsøe, understreger, at eksplosioner ikke er hverdagskost i Danmark. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at København siden januar har været ramt af hele ni voldsomme eksplosioner, siger hun:

- Det er opsigtsvækkende, at vi samme uge har to store eksplosioner, og hvis det lægges det oveni, at der har været en række andre eksplosioner i år, så bør det få vores øjne til at spærre op. Også selvom vi ikke ved, om eksplosionerne hænger sammen.

Tidligere angreb er uopklarede

Politiet har ifølge Trine Maria Ilsøe endnu ikke foretaget anholdelser i de tidligere sager, men sagerne er blevet efterforsket som banderelaterede. Eksplosioner kan nemlig være et effektivt værktøj for kriminelle grupperinger, fordi det signalerer magt og skaber frygt.

- Vi ved, at politiet kigger mod bander, som har rod i København og som har haft de kraftige sprængstoffer. Men om det er dem, der står bag, ved vi ikke. Der er ingen anholdte, og ingen tiltalte. Ingen af angrebene er opklaret endnu, siger DR's retskorrespondent.

Københavns Politi har oplyst, at politiet har "skærpet interessen for offentlige bygninger" efter de to eksplosioner. Borgere har dog intet af frygte, siger Jørgen Bergen Skov.

- Det er en handling, der er rettet mod bygningen, i lighed med det, vi så ved Skattestyrelsen.