Østjyllands Politi har i kølvandet på kræftskandalen besluttet at droppe en efterforskning mod Aarhus Universitetshospital, nuværende og tidligere ansatte på hospitalet og Region Midtjylland.
Det fremgår af en afgørelse, som er sendt til kræftpatienten Pia Krog fra Viborg.
Hun oplevede, at hendes maksimale ventetid på behandling blev overskredet på den omstridte mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital og politianmeldte sagen i foråret.
- Vi vurderer, at der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Derfor har vi besluttet ikke at indlede efterforskning i sagen, står der i politiets afgørelse.
Pia Krog afleverede sin politianmeldelse kort efter, at Kammeradvokaten i foråret leverede en sønderlemmende kritik i deres rapport om kræftsagen, der handler om flere hundrede kræftpatienter, som i strid med loven ventede op mod ti uger på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling i perioden fra januar sidste år til og med marts i år.
Kammeradvokatens vurdering af, hvad der er foregået på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, indeholder flere konklusioner om ulovlig praksis og grove fejl begået "med overlæg".
Det førte blandt andet til, at to topchefer på Aarhus Universitetshospital, hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen, blev afskediget af regionsledelsen.
’Yderst skuffet’
På den baggrund erklærer Pia Krog sig i dag ’yderst skuffet’ over politiets beslutning om ikke at efterforske, om der er begået noget strafbart på hospitalet.
- Jeg synes, det er helt forkert, at man bevidst kan begå ulovligheder og sætte menneskers liv på spil, for det er rent faktisk det, der er foregået, siger Pia Krog.
Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, udtalte i foråret, at der muligvis kunne placeres et strafferetligt ansvar i kræftsagen.
- De strafferetlige regler er sådan, at hvis man har handlet groft forsømmeligt og skødesløst og har tilsidesat sit ledelsesansvar som hospitalsledelse, så kan man ifalde et strafferetligt ansvar, sagde han.
Kent Kristensen understregede dog, at det ville forudsætte, at konkrete personer "med forsæt eller groft uagtsomt" har brudt reglerne i deres arbejde.
Overvejer klage til Statsadvokaten
Pia Krog modtog forleden en større erstatning fra Patienterstatningen, fordi hendes samlede kræftforløb blev forsinket med over tre måneder. En del af forløbet foregik på Aarhus Universitetshospital.
Nu vil Pia Krog kraftigt overveje at klage over Østjyllands Politis afgørelse til Statsadvokaten. Det skal ske inden for fire uger.
- Jeg vil jo gerne have placeret et ansvar. Jeg ved godt, hvor jeg vil placere det, men jeg har ikke ord fra nogen højere oppe om, at jeg tænker rigtigt, siger hun.
Men to i ledelsen blev afskediget, og hospitalet har sat en masse ting i gang. Regionen har også afsat penge til at forbedre kræftbehandlingen. Er det ikke nok til at sige, at så skal vi videre?
- Jo, vi skal videre. Men det ændrer ikke på, at der ikke er placeret et ansvar. Jeg synes, det skal kulegraves yderligere, og at der simpelthen skal placeres et ansvar, siger Pia Krog.
I politiets afgørelse fremgår det, at hverken Styrelsen for Patientsikkerhed eller Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har politianmeldt sagen, men sker det, kan politiet tage sagen op igen.
Østjyllands Politi ønsker ikke at oplyse, hvor mange anmeldelser der er indgivet om kræftsagen, men skriver i en mail, "at der er tale om flere af hinanden uafhængige anmeldelser".
Politiet vil ikke kommentere afgørelsen.