Politiet advarer mod QR-svindel efter snyd på ladestandere

Svindlerne har lokket kreditkortoplysninger fra over 4.000 personer med falske QR-koder på el-bil-ladestandere. QR-koder er nemme at snyde med advarer politiet.

Svindlere har sat falske QR-koder på nogle af Clevers ladestandere. (Foto: © Jonas Engberg Jørgensen)

Du skal have din kritiske sans med dig, hvis du scanner QR-koder, som du ser på plakater, klistermærker eller brochurer rundt omkring.

Advarslen kommer fra politiet, fordi der på det seneste er opdaget falske QR-koder på el-bil-ladestandere.

- Det kan gå rigtig galt, hvis man scanner en falsk QR-kode. I det her tilfælde virker det helt oplagt, at man skal indtaste sine kortoplysninger for at betale for en opladning, men i virkeligheden afleverer man oplysningerne til kriminelle, siger Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi.

Han fortæller, at politiet over hele landet oplever forsøg på svindel med QR-koder.

- Så man skal være opmærksom, når man bruger en QR-kode til at komme ind på en hjemmeside, og tjekke hvad det egentlig er for en hjemmeside, man bliver ledt over på, siger han.

Særligt når der bliver bedt om kreditkortoplysninger skal man være skeptisk, lyder opfordringen fra vicepolitiinspektøren.

Over 4.000 svindlet

Det var Jonas Engberg Jørgensen som opdagede de falske QR-koder på ladestanderne fra Clever, da han forleden skulle lade sin el-bil ved sin arbejdsplads på Christianshavn.

Midt på standeren sad der en QR-kode med teksten 'SCAN & PAY', og det gjorde han straks mistænksom. Til daglig arbejder han som DevOps Engineer hos IT-firmaet beo.io, så han brugte sine tekniske færdigheder til at grave i sagen.

- Jeg fandt frem til den side, hvor kreditoplysningerne ender og kunne se, at flere tusinde var blevet snydt, fortæller Jonas Engberg Jørgensen.

På nuværende tidspunkt kan han se, at svindlerne har fået fat i kreditoplysninger fra over 4.000 personer - mange af dem fra Danmark, men også fra lande som Norge, Sverige, Portugal og Australien.

  • Sådan ser den hjemmeside, som de falske QR-koder leder ind til, ud. (Foto: © Kasper Bræmer-Jensen)
  • Sådan ser den hjemmeside, som de falske QR-koder leder ind til, ud. (Foto: © Kasper Bræmer-Jensen)
1 / 2

Advarsel på Facebook

Kort tid efter han opdagede svindelnummeret sendte han en advarsel ud til andre el-bilsejere.

- Det gør mig rigtig vred, så jeg lavede et opslag om det på Facebook, fortæller han.

Og der er mange, som har set Jonas Engberg Jørgensens advarsel. Blandt andre Beth Jørgensen, som var inde og lade sin bil på ladestationen på Drejebænken ved Odense her til morgen.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Der bliver snydt alle steder, så man skal passe på sig selv, siger hun.

- Det er ligesom, når man snyder gamle mennesker og kommer ind i deres hus og stjæler deres sølvtøj. Det her er bare en ny måde at snyde folk på, siger Jakob Klose Sjørup, som var inde og lade sin el-bil på Clevers store ladestation på Drejebænken ved Odense her til morgen. (Foto: © August Olsen)

Hvis man har indtastet sine kreditkortoplysninger på en falsk side, skal man straks kontakte sin bank.

Clever oplyser i øvrigt, at de aldrig benytter sig af QR-koder på deres ladestandere, netop fordi det er for nemt at svindle med.