Politidirektør: Skelsættende at Christiania samarbejder om videoovervågning

Udover videoovervågning er Christiania åbne over for mere belysning, og at politiet får fri adgang til området.

Christiania har i et brev til politidirektør Thorkild Fogde oplyst, at man ikke vil modsætte sig videoovervågning i Pusher Street. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

- Vi noterer os med glæde og tilfredshed, at christianitterne er villige til at samarbejde med politiet efter de tragiske episoder. Det er en meget skelsættende tilkendegivelse.

Sådan lyder det fra politidirektør Thorkild Fogde på et pressemøde, efter Christiania i et brev har oplyst, at man ikke vil modsætte sig videoovervågning i Pusher Street.

Christiania har taget beslutningen efter et fællesmøde, hvor beboerne diskuterede de tiltag, som Københavns Politi har præsenteret i et brev, som Christiania modtog i fredags.

Ifølge Thorkild Fogde er politiet taknemmelig over Christianias beslutning.

- Principielt og ideologisk synes christianitterne ikke, at videoovervågning hører til på Christiania, men de anerkender, at det er nødvendigt. Det er værd at sige tak for, siger politidirektøren.

Han ser det som en langt mere afgørende udvikling end de seneste rydninger af boder på Pusherstreet.

- Det er nemlig sket før - både af politi og christianitterne selv. Men hashhandlen er alligevel kommet tilbage. Vi ved jo, at boderne i sig selv gør det ikke alene. Sælgere og købere skal holdes væk. Og det er video en eminent løsning til, siger han.

Mere belysning og fri adgang til Christiania

Christiania ser videoovervågningen som en midlertidig løsning, hvilket Thorkild Fogde er enig i.

- Hvis vi får skabt en god udvikling, så er der ingen grund til videoovervågning. Men vi overvåger så længe, der er behov for det, fastslår han på pressemødet.

Udover videoovervågningen er der to andre tiltag. Et af dem er, at der skal sættes mere belysning op på Christiania

- For kriminalitet trives som bekendt bedst i mørke, forklarer Thorkild Fogde.

Derudover skal politiet have mulighed for bedre adgang til området, så man hurtigt kan rykke ud. Dette kræver, at der bliver åbnet for adgangsvejene til Christiania.

- Selvfølgelig med den forudsætning om, at man gerne vil bevare Christiania som bilfri, tilføjer Thorkild Fogde.

Politidirektøren mener, at dagens melding fra Christiania er et historisk "vendepunkt".

- Det skridt, der er blevet taget i dag, er på sin vis vigtigere end rydningen af boderne, fordi det peger i retning af et bedre Christiania. Vi skal sørge for, at organiseret voldelig kriminalitet for alvor ikke bider sig fast i samfundet. Når vi har en befolkning, der samarbejder med politiet, så kan man komme rigtig langt, siger han.

Københavns Politi kan endnu ikke komme med en dato for, hvornår videoovervågningen begynder, men fortæller, at processen allerede er i gang, og at det ikke "ryger i en syltekrukke".