Politidirektøren i København har ikke kun ønsket at skjule oplysninger i Tibet-sagen for seks borgere i en retssag.
Thorkild Fogde har også været tilbageholdende med at give relevante informationer til Justitsministeriet og dermed Folketingets retsudvalg.
I lang tid havde politiet hævdet, at der ikke blev givet en ordre om at tage tibetanske flag fra borgere under den kinesiske præsidents besøg i København.
Men under en retssag anlagt af seks personer tvang Østre Landsret i foråret politiet til at fremlægge radiokommunikationen.
Den afslører i hvert fald én klar ordre - "tag flaget fra dem, kom!" Men betjentene var ved flere lejligheder meget opmærksomme på Tibets flag, afslører lydklippene.
I strid med tidligere version
Denne oplysning valgte Københavns Politi ikke umiddelbart at dele med Justitsministeriet og dermed med Folketingets retsudvalg, hvor der lige siden juni 2012 har været stillet en stribe spørgsmål om forløbet.
På en forespørgsel fra Ritzau har Københavns Politi oplyst, at man valgte at fortælle Rigspolitiet og dermed Justitsministeriet om lydoptagelserne den 11. september 2015.
Samme dag var sagen igen dukket op i medierne. Støttekomiteen for Tibet havde nemlig udsendt en pressemeddelelse om indholdet af radio-snakken.
Først derefter valgte politiet altså at gå videre opad i systemet med en oplysning, som er i strid med den version, politiet tidligere har fortalt.
'Konkret instruks'
I en såkaldt orientering blev de folkevalgte informeret af Justitsministeriet 18. september.
Heri erkendes ordren - men det var blot en "konkret instruks" til "den pågældende patrulje".
I orienteringen fastholder politiet i øvrigt den hidtidige version: Der er "fortsat ikke", som det udtrykkes, "fremkommet oplysninger om, at der i forbindelse med statsbesøget af Københavns Politi mere generelt er givet instrukser om fratagelse af tibetanske flag."
For flere dage siden blev det aftalt, at justitsminister Søren Pind (V) skal i samråd om Tibet-sagen 22. oktober.
Men en dramatisk udvikling har fået ministeren til at indkalde til pressemøde fredag.
Nyt materiale om forløbet giver grund til en mistanke om, at Københavns Politi har løjet om indsatsen over for Justitsministeriet. Det har Den Uafhængige Politiklagemyndighed meddelt torsdag.
/ritzau/