Politichef erkender bommert i Tibetsagen

Politiinspektør ærgrer sig igen under ny afhøring i Tibetkommissionen. Modsiger forklaring fra politidirektør.

Politiinspektør Mogens Lauridsen læste først med års forsinkelse operationsbefalingen, hvoraf det fremgik, at demonstranter med tibetanske flag skulle holdes uden for synsvidde af den kinesiske præsident, Hu Jintao, under et statsbesøg i 2012. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

- Det er dybt beklageligt, at jeg ikke fik læst den.

Politiinspektør Mogens Lauridsen ærgrer sig - igen. Torsdag er det anden gang, at han afhøres af Tibetkommissionen i et retslokale i Søborg.

Den graver i, hvorfor politifolk jagtede borgere med tibetanske flag under et statsbesøg af den kinesiske præsident i 2012.

Først tre år senere opdagede den øverste ansvarlige i Københavns Politi, altså Lauridsen, at ordren om at gribe ind mod folks ytringsfrihed faktisk stod sort på hvidt i en såkaldt operationsbefaling.

Mogens Lauridsen afhøres torsdag for anden gang. Og ligesom ved den første udspørgen i november udtrykker han ærgrelse over, at han ikke læste papiret nøje.

Episoder så "lidt underlige ud"

På grund af skandalen er han blevet forflyttet til Københavns Vestegns Politi.

Men kommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, undrer sig over, at Mogens Lauridsen ikke på et langt tidligere tidspunkt for alvor undersøgte forløbet.

- Meget tydede på, at der på gaden blev grebet ind overfor ytringer. Troede du, at de handlede uden ordre, spørger hun.

- Jeg har ikke selv været ude på gaden, svarer han og medgiver, at der var nogle episoder, der så "lidt underlige ud".

Han bliver mindet om, at der i 2013 dukkede nogle beslaglagte Tibet-flag op på en politistation. Hvad tænkte han om det?

- Det havde jeg ingen viden om, siger Mogens Lauridsen.

Først efter en dom i Østre Landsret i september 2015 satte han sig til at læse operationsbefalingen. Han var rystet over det, han så, og orienterede straks politidirektøren.

I strid med kommandolinjen

Om selve planlægningen tilbage i 2012 beretter han, at PET havde stort fokus på, at kineserne skulle være sarte over for demonstrationer. Og at et vellykket statsbesøg kunne få stor betydning for samfundsøkonomien.

I øvrigt viser det sig, at han ikke kan skrive under på en udtalelse fra sin tidligere chef, politidirektør Johan Reimann.

Denne har forklaret, at Udenrigsministeriet ringede til ham inden statsbesøget. Det var meget vigtigt, at besøget blev en succes. Og Reimann har sagt, at han gik videre med beskeden til Mogens Lauridsen.

- Det er meget mærkeligt, at han siger sådan. Jeg har ikke haft den samtale, siger Lauridsen.

At der bliver boret i uenigheden ønsker politiinspektørens bisidder dog at sætte en stopper for.

- Det er spild af tid, udbryder advokat Torben Koch. Kommissionen forsikrer dog, at der er masser af tid.

Lauridsen uddyber, at det ville være i strid med kommandolinjen, hvis politidirektøren gik direkte til ham.

/ritzau/