Det kom fuldstændig bag på leder af Nyborg Ungdomsskole Carsten Højgaard, da han tirsdag i sidste uge pludselig kunne læse, at ungdomsskolens tilbud målrettet sårbare unge - Udddannelsesraketten - nu var dømt til lukning.
Lukningen dukkede sammen med tre andre forslag til besparelser i Nyborg Kommune nemlig op i 11. time, da et flertal bestående af Venstre, Konservative samt en løsgænger i byrådet præsenterede en fælles aftale for offentligheden i sidste uge.
De fire besparelsesforslag har altså ikke tidligere været nævnt i det sparekatalog, som har været i offentlig høring.
Og derfor kom nyheden som et lyn fra en klar himmel, siger Carsten Højgaard.
- Jeg synes ikke, det var en rigtig og ordentlig måde at lukke et tilbud på. Jeg har dyb respekt for, at politikerne skal træffe de beslutninger, de skal, men jeg var noget overrasket over, at det på ingen måde har været i høring, eller vi har haft mulighed for at kvalificere det.
Føler sig afmægtige
Først da medarbejderne klagede over beslutningen til samarbejdsorganet MED-udvalget, hvor kommunens kommunaldirektør sidder som formand, blev forslaget sendt i høring. Det skete torsdag den 3. oktober. Den proces har været dybt kritisabel, mener arbejdsmiljørepræsentant Dorthe Gammelholm.
- Vi føler os afmægtige, og vi er kede af den måde, det er blevet gjort på, og vi er rimeligt rystede, specielt på vores unges vegne, siger hun.
I sendte jo en klage, og så kom det i høring. Hvorfor er det ikke godt nok?
- Jeg synes, at det, at vi skal gøre opmærksom på det, er trist. Og hvis det havde stået i sparekataloget i sin tid, havde vi haft mulighed for eventuelt at invitere folk herned for at vise, hvad det er, de smider ud med badevandet. Og den mulighed har vi ikke haft, siger hun.
Ekspert: Lugter af proforma
Lukningen af Uddannelsesraketten til næste sommer giver en besparelse på 1,3 millioner kroner årligt.
Medarbejderne har nu til på mandag eftermiddag til at skrive et høringssvar, der skal bruges dagen efter, når byrådet skal andenbehandle budgettet. Og det er slet ikke godt nok, mener Dorthe Gammelgaard.
Og ifølge to eksperter har hun en pointe.
Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole siger til DR, at den korte høringsperiode "fremstår som proforma og formentlig ikke får nogen reel betydning".
Derved leves der - mener han - ikke op til overenskomstens ide om, at medarbejdere skal inddrages så tidligt som muligt.
- Faren er ikke blot, at systemet ender med at være en tom formel skal, men også at man får truffet dårlige beslutninger, fordi medarbejderes input ikke kommer med ind i beslutningsprocessen, skriver Roger Buch i en mail til DR Fyn.
'Forhastet fremgangsmåde'
Christian Højer Schjøler er enig. Han er lektor på Syddansk Universitet med speciale i arbejdsret og peger på, at medarbejderrepræsentanterne skal "sikres rimelig tid til at drøfte konsekvenser af et påtænkt omstillingsprojekt med de berørte medarbejdere", og det er ikke sket her, mener han.
- Baseret på den forhastede fremgangsmåde kan jeg være meget i tvivl om, at man har tænkt en ordentlig inddragelse af medarbejderne og sikringen af deres ret til medindflydelse og medbestemmelse ind i processen, skriver han til DR.
I alt sparer kommunen godt 3,6 millioner kroner årligt på de fire besparelser, men det har ikke været et ordentligt forløb at skrive fire nye besparelser ind i budgettet i sidste øjeblik, mener SF's byrådsmedlem Suzette Frovin, som har stået uden for budgettet.
- Det skaber usikkerhed blandt medarbejderne, men der er jo også nogle borgere, der bliver tabere i et spil i 11. time, fordi pengene skal passe.
'Der opstår nye ønsker og ideer'
Borgmester Kenneth Muhs (V) medgiver, at fire dage - hen over en weekend - er en kort høringsperiode.
- Sådan er det desværre, når der i de politiske forhandlinger opstår nye elementer i et budget, der skal hænge sammen.
Men hvorfor sendte I det ikke i høring sammen med det sparekatalog, der blev udsendt langt tidligere, hvor der var masser af tid til høring?
- For der var ideen ikke opstået.
Mener du, at en høringsperiode på fire dage hen over en weekend er lang tid nok til at give medarbejderne reel indflydelse på den her beslutning?
- Det er en kort høringsperiode. Men i de politiske forhandlinger opstår der jo nye ønsker og ideer, og dem kan man jo ikke forudse tilbage i marts måned.
Borgmesteren pointerer, at de politiske partier ikke ville have mulighed for at skabe reelle forandringer, hvis de kun kunne behandle de spareforslag, som var lagt frem i marts.
- Men det, vi har valgt at gøre, når nu vi har muligheden for det, er at sende det i høring.