Piratsagen: Lucky har nu søgt asyl i Danmark

Dansk Folkeparti kalder det ‘dybt uansvarligt’ og en fejl at partiet i sin tid var med til at sende dansk fregat på piratmission ud for Vestafrikas kyst.

Den 40-årige nigerianske mand, der fik sit venstre ben amputeret ombord på fregatten Esbern Snare, har nu søgt om asyl i Danmark. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR Nyheder)

Den 40-årige mand fra Nigeria, der sidste år blev fragtet til landet for at blive retsforfulgt efter en ildkamp med soldater fra fregatten Esbern Snare, har nu søgt asyl i Danmark.

Det fortæller han til DR Nyheder.

Udlændingestyrelsen bekræfter, at den benamputerede mand, der efter ildkampen fik sit venstre ben fjernet over knæet, har afleveret en ansøgning om permanent ophold i Danmark.

- Jeg vil ikke tilbage og leve det liv, jeg levede før. Det er alt for fysisk krævende, det er jeg ikke i stand til med kun et ben, siger Lucky, der optræder med sit fornavn og sløret ansigt, fordi han frygter for sin sikkerhed, hvis han en dag vender tilbage til Nigeria.

- Hvis jeg skal tilbage til Afrika, har jeg brug for at være stærk, for at have en fremtid. Der skal man kunne arbejde hårdt, hvis man skal overleve, og det kan jeg ikke nu, konstaterer han.

Blev retsforfulgt i Danmark

Lucky har nu været i Danmark i over et år.

Han blev bragt til landet, efter soldater fra fregatten Esbern Snare i efteråret 2021 kom i ildkamp med en formodet gruppe pirater ud for Nigerias kyst.

Sådan forløb det, da der opstod ildkamp mellem danske soldater og formodede pirater:

Ved sammenstødet blev han hårdt såret i sit ene ben i en sådan grad, at det blev amputeret ombord på den danske fregat.

Ved samme lejlighed blev tre personer tilbageholdt ombord på fregatten. De blev senere sat på fri fod, fordi Danmark ikke havde aftaler med kyststaterne om at retsforfølge formodede pirater.

På grund af sine skader kunne Lucky ikke blive løsladt sammen med de andre. Januar sidste år blev han derfor fragtet til Danmark for at blive retsforfulgt.

I slutningen af november blev han kendt skyldig i at have bragt danske soldaters liv i fare, men fik ingen straf på grund af formildende omstændigheder - blandt andet fordi de andre tilbageholdte i sagen blev sat på fri fod.

Minister satte de andre på fri fod

Det var daværende justitsminister Nick Hækkerup (S), der i januar sidste år besluttede at slippe de tilbageholdte, formodede pirater fri ved hjælp af et såkaldt tiltalefrafald.

- Det har været vores vurdering, at vi hellere vil slippe af med dem nu, frem for at hænge på dem på længere sigt, sagde Nick Hækkerup til DR Nyheder dengang.

- Så skal de ikke ind i vores retsvæsen, og ikke mindst så er vi sikre på, at hvis de havde været her, så var der en risiko for, at de bad om asyl, lød det fra justitsministeren.

Ved samme lejlighed advarede Justitsministeriet generelt mod at retsforfølge tilbageholdte i Danmark.

Fordi der var en "risiko for, at de ikke efterfølgende tvangsmæssigt vil kunne udsendes til deres hjemland på grund af Danmarks internationale forpligtelser".

- En sådan udvikling vil potentielt kunne skabe et incitament hos andre til at begå strafbare handlinger med det formål at blive retsforfulgt i Danmark, hvilket betydeligt vil kunne svække Danmarks muligheder for i fremtiden at tage del i internationale operationer som den foreliggende, skrev Nick Hækkerup i Justitsministeriets begrundelse for at slippe de tre tilbageholdte fri.

DF: Det er en kæmpe fejl

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, kritiserer regeringen og kalder det "en kæmpe fejl", at den 40-årige mand i sin tid blev fragtet til landet.

- Danskerne er jo tykt til grin for egne penge, konstaterer Peter Kofod (DF).

- Man lader bare danskerne punge ud, og nu kommer man til at hænge på en etbenet pirat i al fremtid. Det kan vi rende og betale til og i øvrigt finde os i.

- Jeg synes, det er totalt uansvarligt og beskriver rigtig godt den tilstand, der har været i Danmark i mange år, hvor politikerne skødesløst kaster sig ud i alt muligt, de hellere skulle have holdt sig langt fra.

Dansk Folkeparti var i sin tid selv blandt dem, der stemte for at sende fregatten på pirat-mission ved Guineabugten.

Men i dag fortryder retsordfører Peter Kofod (DF) beslutningen og kalder det "en fejl", som partiets "daværende ledelse kastede os ud i".

- Det var totalt hasarderet, at et flertal i Folketinget sendte danske soldater på mission uden at overveje, hvad der ville ske, hvis de tog fanger. Det var totalt overilet og dybt uansvarligt, siger Peter Kofod.

Lucky prøver at forstå

På asylcentret Center Sandholm i Nordsjælland prøver Lucky stadig at forstå den skæbne, der pludselig blev hans, efter han vågnede ombord på en dansk fregat uden sit venstre ben.

Gennem hele forløbet har han flere gange fortalt, at han kun ønskede sig en ting: At få et nyt ben - en benprotese - så han kunne komme hjem til sin familie i Nigeria.

Som DR Nyheder tidligere har beskrevet, så har danske myndigheder efter mere end et år fortsat ikke bevilget ham en benprotese eller startet målrettet genoptræning mod et nyt liv i Nigeria.

På udrejsecentret i Nordsjælland prøver Lucky at forstå sin skæbne som benamputeret. Han fortæller, at han er begyndt at cykle, men for nylig faldt han på cyklen og slog sig så alvorligt, så han måtte indlægges. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR Nyheder)

- Efter jeg blev løsladt fra fængslet i november tænkte jeg, at der ville ske noget. Men indtil nu er der ikke sket noget. Intet, fortæller Lucky.

- Myndighederne har tværtimod flere gange fortalt mig, at processen med benet skulle starte forfra, siger han.

Han fortæller, at ventetiden i Center Sandholm har fået ham til at tænke over sine muligheder for at overleve og forsørge sin datter som benamputeret i Nigeria.

- At tage tilbage til Afrika vil ikke være godt for mig.

Du har tidligere fortalt, at du kun ønskede at komme hjem til din familie. Hvad er det, der har ændret sig?

- Jeg har fået tænkt over min situation. Jeg har også talt med min familie og forklaret dem om min fysiske situation. De er okay med, at jeg har søgt asyl, selv om min datter ikke er helt tilfreds, siger Lucky.

Forsvarsadvokat Rasmus Sølberg har stor erfaring med asylsager. Ifølge hans vurdering er der en god sandsynlighed for, at Luckys ansøgning om asyl kan ende med et ja.

- Det manglende ben er et godt argument i forhold til at få asyl i Danmark. Det hjælper også nok på ansøgningen, at det er efter en ildkamp med Frømandskorpset, at han har fået sit ben amputeret, siger han.

Se vores explainervideo om hele sagen her: