Pia efter uventet drejning i kræftsag: 'Der er et lille håb om retfærdighed'

Statsadvokaten har pålagt Østjyllands Politi at efterforske kræftsagen fra Aarhus.

Pia Krog har fået erstatning efter at have været kræftpatient på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Emil Nordkvist Johansson)

Da Pia Krog forleden fik svar på sit klagebrev til Statsadvokaten, var hun ret sikker på, hvad der ville stå i det.

Østjyllands Politi droppede nemlig for nylig at efterforske kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital, hvor Pia Krog og flere hundrede andre kræftpatienter har ventet for længe på at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

- Jeg tænkte, at de nok også ville afvise, at der skulle gøres mere, siger hun.

Men ganske uventet for Pia Krog stod der i Statsadvokatens brev, at Østjyllands Politi nu skal indlede en efterforskning af kræftsagen.

- 'Hold da op', tænkte jeg. Der er da et lillebitte håb nu for, at sagen ikke slutter her, og at der er noget retfærdighed, siger hun:

- Det er ganske forkert, hvis man i Danmark, bare fordi man sidder lidt højere oppe i hierarkiet, ikke skal retsforfølges og eventuelt straffes, hvis man begår noget bevidst ulovligt, siger Pia Krog.

Pia Krog lever i dag med to stomiposer. Hun er pædagog og bor i Tjele lidt uden for Viborg. (Foto: © Emil Nordkvist Johansson)

Med al sandsynlighed kunne Pia Krog have haft sin blære - og dermed undvære sin ene stomipose - hvis ikke behandlingen af hende på Aarhus Universitetshopital var blevet forsinket med tre og en halv måned.

Det hun fået Patienterstatningens ord for - og et anseeligt beløb i erstatning.

Men det er ikke nok for Pia Krog, som derfor klagede til Statsadvokaten over Østjyllands Politis afgørelse om at droppe kræftsagen.

Ulovlig praksis og grove fejl

Statsadvokat Jakob Berger Nielsen har i høj grad skelet til Kammeradvokatens advokatundersøgelse fra foråret, hvor konklusionen lyder, at der foregået ulovlig praksis og begået grove fejl "med overlæg" i kræftsagen.

- På den baggrund mener vi, at der er en formodning om, at der muligvis kan være begået et strafbart forhold. Derfor har vi omgjort beslutningen fra Østjyllands Politi, der nu skal i gang med en efterforskning, siger han.

Statsadvokatens afgørelse strider direkte imod Østjyllands Politis beslutning om at henlægge sagen.

De har ellers – lige som Statsadvokaten - foretaget deres vurdering på baggrund af Kammeradvokatens 167 sider lange undersøgelse.

- Det er min vurdering, at din anmeldelse (patient, red.) og Kammeradvokatens rapport af 30. april 2023 ikke i sig selv giver grundlag for at antage, at der er blevet begået en strafbar lovovertrædelse, der af egen drift skal efterforskes af politiet, skriver specialanklageren fra Østjyllands Politi i afgørelsen fra 21. september.

Vigende tillid

Pia Krog håber nu, at kræftsagen kommer hele vejen til domstolene, men hun vælger at dæmpe sine forventninger.

- Min tillid til systemet er faktisk ikke ret stor efterhånden. Jeg synes, jeg er stødt ind i mange ting efterhånden, hvor jeg har tænkt 'nå, det fungerer heller ikke', siger hun.

Pia Krog har et håb om, at kræftsagen ender ved domstolene. (Foto: © Emil Nordkvist Johansson)

Kræftsagen har allerede kostet flere i hospitalsledelsen jobbet, men Pia Krog håber, at ledelsen bliver stillet for retten.

- Det ville gøre det samme for mig, som hvis der var nogen, der var brudt ind i mit hus og havde stjålet alle mine sager, og indbrudstyvene blev fanget. Så ville jeg have det bedre. Jeg mener helt klart, de skal retsforfølges.

Men du har fået erstatning, og flere folk er afskediget, efter kræftsagen kom frem. Er det ikke nok?

- Nej, det er bestemt ikke nok. For det er foregået over flere år ude på AUH, at økonomien er vægtet højere end patienterne. Jeg synes, der skal statueres et eksempel, siger Pia Krog.

94 patienter har søgt erstatning hos Patienterstatningen efter kræftsagen. Foreløbig har fire fået anerkendt deres sag, 23 er blevet afvist, mens 67 patienter fortsat venter på en afgørelse.

DR har forsøgt at få en kommentar til Statsadvokatens afgørelse fra Østjyllands Politi, men de er ikke vendt tilbage.

Aarhus Universitetshospital henviser til Region Midtjylland. Her udtaler regionsdirektør Jonas Dahl i en skriftlig kommentar:

- Vi kan konstatere, at Statsadvokaten i Viborg pålægger Østjyllands Politi at genoptage efterforskningen af mave- og tarmkræftsagen på Aarhus Universitetshospital. Vi vil naturligvis følge sagen tæt og bidrage til efterforskningen i det omgang, som politiet ønsker vores assistance, lyder det.