Jacob Hvelplund og hans familie med kone og to børn er naboer til en voldsom PFAS-forurening.
- Vi er utrygge ved, om det på længere sigt spreder sig herover, det er vi da, fortæller Jacob Hvelplund, da vi møder ham på gårdspladsen på slægtsgården lidt uden for Brande.
På den anden side af vejen har der tidligere ligget en tekstilfabrik, der brugte PFAS-kemikalier til overfladebehandling af duge.
Men nu viser det sig, at kemikalierne, der er sundhedsskadelige og svært nedbrydelige, har forurenet grundvandet på fabriksgrunden.
PFAS 1770 gange højere end grænseværdien
Familiens utryghed hænger sammen med, at de har deres egen vandboring, hvor de får deres drikkevand fra 20 meters dybde.
- Jeg er bekymret for, at det drikkevand, vi pumper op, bliver forurenet med PFAS, siger Jacob Hvelplund.
Region Midtjylland har målt PFAS op til 1770 gange højere end grænseværdien i grundvandet på fabriksgrunden.
Dermed er forureningen en af de 100 største, som regionerne har målt rundt om i landet.
Utryghed trods ren vandprøve
Region Midtjylland ved endnu ikke, hvor langt eller dybt forureningen har spredt sig. Men regionens seneste undersøgelse konkluderer, at familiens drikkevandsboring risikerer at blive forurenet. Det var ikke sjov læsning, fortæller Jacob Hvelplund.
- Så bliver man egentlig lidt rystet, siger han.
Da familien fandt ud af, hvor store mængder PFAS, der var fundet på nabogrunden, bestilte de en analyse af deres drikkevand.
Analysen viste heldigvis ingen spor af PFAS. Men utrygheden sidder stadig i Jacob Hvelplund.
- Den prøve, jeg har fået taget i januar, viser, at der ingenting er herovre. Men hvor længe holder det?
Her fortæller Jacob Hvelplund, hvordan det er at være nabo til en kraftig PFAS-forurening:
Håb om oprensning
De største koncentrationer af PFAS har regionen målt i 1-3 meters dybde på fabriksgrunden.
Regionen har indtil videre kun lavet målinger ned til omkring 10 meters dybde. Her er PFAS-mængderne noget lavere, men stadig op til omkring 100 gange højere end grænseværdien.
Derfor håber Jacob Hvelplund, at regionen vil rense forureningen op hurtigst muligt.
- Jeg synes, det haster med at finde ud af, hvordan vi kan begrænse, at den her forurening spreder sig, siger Jacob Hvelplund.
Region: Vi ved ikke, om vi renser den op
Men Region Midtjylland, der har ansvaret for at håndtere forureningen, siger til DR, at det er uvist, hvad der kommer til at ske med forureningen.
- Vi ved ikke engang endnu, om vi skal rense den op. Vi skal undersøge det nærmere for at være helt sikre på, hvad det er for en indsats, vi skal lave derude, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef i Region Midtjylland.
Han forklarer, at regionens fokus er på, om forureningen truer de nærliggende vandværkers drikkevandsboringer.
- De her forureninger er rigtig dyre at rense op. Det vil koste et tocifret millionbeløb at rense sådan en forurening op. Og derfor har man besluttet fra Folketingets side besluttet, at vores indsats skal gå på de almene vandforsyninger, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef i Region Midtjylland.
Han gør det samtidig klart, at regionen ikke kommer til at tage hensyn til nabofamiliens truede drikkevandsboring, når der skal træffes beslutning om, hvorvidt forureningen skal renses op.
- Vi skal ikke prioritere vores indsats efter en enkelt indvending til en enkelt husstand, siger kontorchefen.
DR har afdækket, at der kun er gang i rensning af forurenet grundvand ved én ud af de 104 største PFAS-forureninger, som regionerne har målt.
Nabo: Ikke rimeligt at blive pålagt udgifter
På nabogården føler Jacob Hvelplund sig fanget i en urimelig situation.
Familien skal selv betale for at få analyseret drikkevandet fra deres boring, og hvis familien vil kobles på det lokale vandværk, er det også for egen regning.
- Det er ikke mig, der har lavet forureningen. Så synes jeg egentlig ikke, det er rimeligt, at jeg bliver pålagt en helt masse udgifter på den lange bane, siger Jacob Hvelplund.
Han mener fortsat, at regionen burde gå i gang med at rense forureningen op.
- Hvis man ved, at man har en stor forurening - 1700 gange overskridelser af grænseværdien, synes jeg, er en stor forurening - så synes jeg, det haster med at få gjort noget ved det, så det ikke spreder sig mere end højst nødvendigt, siger Jacob Hvelplund.
PFAS i nærliggende å
De nærmeste almene vandforsyningsboringer ligger et par kilometer fra forureningen.
Derudover er regionens opmærksomhed rettet mod Brande Å, der løber forbi et par hundrede meter fra den forurenede fabriksgrund.
Regionen har tidligere målt PFAS i åen, og den seneste undersøgelse af forureningen konkluderer, at PFAS-forureningen breder sig i retning mod åen.
- På baggrund af undersøgelsen blev det vurderet, at den væsentligste kilde til påvirkningen af vandløbet er den påviste grundvandsforurening med PFAS, står der i regionens seneste undersøgelse.
Region Midtjylland understreger, at man tager forureningen seriøst.
- Derfor har vi også prioriteret den her grund til undersøgelser i år, og vi kommer til at bruge rigtig mange penge på at undersøge den grundigt, så det er helt klart noget, vi prioriterer, siger kontorchef Morten Bondgaard fra Region Midtjylland.