PET undlod at hjælpe politiet i sag om terrorsvindel

Politikere undrer sig over at PET var tavse mens terrormistænkte svindlede for op mod 60 millioner kroner

Trods henvendelse valgte PET at undlade at hjælpe politiet med efterforskningen af svindelsagen (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Skandalen om det, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens største sag om mulig terrorfinansiering får nu et nyt twist.

På trods af henvendelser valgte PET at undlade at hjælpe politiet med efterforskningen af sagen, skriver Jyllands-Posten i dag.

Københavns Vestegns Politi informerede i 2015 politiets efterretningstjeneste PET om, at en omfattende sag om svindel for millioner af kroner formentlig havde kobling til terrorfinansiering.

Spanske jihadister og danske statsborgere med relation til islamistisk ekstremisme indgik i et omfattende netværk, der var under mistanke for blandt andet momssvindel.

Men trods henvendelsen valgte PET at undlade at hjælpe politiet med efterforskningen af svindelsagen.

Politikere undrer sig

Nu undrer flere politikere sig over PETs adfærd i den omfattende sag om terrorrelateret svindel.

- Det ser ikke godt ud, siger Rune Lund, der er retsordfører for Enhedslisten.

- Enten har PET snorksovet i timen. Eller også har PET bevidst undladt at orientere Københavns Vestegns Politi om sagen, og jeg må indrømme, at jeg har svært ved at sige, hvad der er værst, siger Rune Lund.

Også Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær undrer sig.

- Når der kommer så alvorlige bekymringer frem fra politiet, så er det mindste PET, da kan gøre at vende tilbage til politiet og forklare om man er på vej ned ad den rigtige vej eller ej. Tænk hvis der havde været tale om en bombe, siger Dennis Flydtkjær.

Politiet fik aldrig svar fra PET

PETs tavshed i sagen er kommet frem i forbindelse med et skriftligt svar, justitsminister Søren Pape (K) har afleveret til Folketinget.

Det fremgår af justitsminister Søren Papes svar til Folketinget, at Københavns Vestegns Politi overfor PET havde udtrykt ”bekymring om en eventuel terrorfinansieringsvinkel” og ville have ”PET’s vurdering og eventuelle nærmere opfølgning.”

Men Københavns Vestegns Politi fik aldrig nogle tilbagemeldinger fra PET om sagen.

Det skete på trods af, at PET havde haft kendskab til personer i svindelnetværket helt tilbage til 2006.

"Terroristen, der fik frit lejde"

I maj afslørede DR i samarbejde med Jyllands-Posten i dokumentaren ”Terroristen, der fik frit lejde” hvordan flere danske og spanske jihadister gennem et særligt netværk af selskaber havde svindlet for millioner af kroner.

Særligt én person havde ifølge en række lækkede dokumenter spillet en aktiv rolle i sagen.

Han blev anholdt den 23. juni i år af spansk antiterrorpoliti og er nu varetægtsfængslet for terrorfinansiering samt for at sende mindst 10 mænd i hellig krig.

Samme mand blev anholdt i Danmark i januar 2016, men senere løsladt og sagen mod ham blev henlagt. Det skete blandt andet fordi Københavns Vestegns Politi kun kunne efterforske sagen som en ren svindelsag uden med PETs hjælp at efterforske terrorforbindelserne.

Ingen forklaring fra PET

Der er ikke fremkommet nogen forklaring på, hvorfor PET trods henvendelserne i 2015 valgte ikke at assistere Københavns Vestegns Politi i sagen.

- Så hvis PET har set gennem fingre med millionsvindel af statskassen, fordi man har haft en operation kørende, som man har forsøgt at holde hemmelig, så har vi et meget, meget alvorligt problem, siger Rune Lund.

Det sidste selskab i svindelnetværket blev lukket i 2016.

Oplysningerne kommer frem samtidig med, at EU-kommissionen med EU’s kommissær på skatteområdet Pierre Moscovici bl.a. med afsæt i DR’s og Jyllands-Postens afsløringer nu vil sætte turbo på et forslag, der skal komme momssvindel i EU’s medlemslande til livs. Det udtalte Pierre Moscovici torsdag.