PET: Spioner i Danmark læser vores sms'er og udnytter vores ægteskabelige problemer

Spionagetruslen er især størst fra Rusland, Kina og Iran, lyder det i en ny rapport.

Det er første gang, at PET udgiver en rapport om spionagetrussel mod Danmark. (© DR Grafik)

I november 2019 modtog en amerikansk senator pludselig et opsigtsvækkende brev fra det daværende landsstyremedlem for udenrigsanliggender i Grønland.

Henvendelsens budskab var ikke til at tage fejl af: Det grønlandske selvstyre ønsker en folkeafstemning om uafhængighed fra Danmark, og man accepterer et amerikansk forslag om, at Grønland skal have status som et organiseret alliancefrit territorium.

Men brevet var efter alt at dømme fabrikeret af den russiske efterretningstjeneste, der ville skabe splid i forholdet mellem Danmark, Grønland og USA.

I PET's hovedkvarter i Søborg lidt uden for København er den slags noget, man hele tiden holder øje med, fortæller chefen for kontraspionage i PET, Anders Henriksen.

- Når vi siger, at trusselsbilledet er markant, er det, fordi der er flere stater, der interesserer sig for at drive efterretningsaktiviteter i Danmark. Det er blandt andet Rusland, som for PET er en gammel kending. Men også en række nye lande som Kina, som vi kan se i hvert fald de sidste par år har en større interesse i at indhente forskellige typer af viden i Danmark.

Hør Anders Henriksen fra PET fortælle her:

Ifølge Anders Henriksen har Kina en særlig interesse i teknologi og forskningsresultater. Eksempelvis gør Danmarks førende position inden for energi og bioteknologi os til et attraktivt mål for særligt Kina.

- Vi står over for en bredspektret og kompleks trussel fra fremmede staters efterretningsvirksomhed, siger han.

Også Iran er blandt de lande, som PET opfatter som en stor trussel.

Ifølge PET benytter Rusland sig af efterretningsofficerer i Danmark som led i spionagearbejdet.

I rapporten beskriver PET, at udenlandske agenter blandt andet kan arbejde under dække af at være diplomater, journalister eller forskere, og de er trænede i at udvælge og opbygge fortrolige kontakter til personer, som typisk kan give dem adgang til klassificerede og beskyttelsesværdige informationer.

En af metoderne er ved at lave research om personens arbejde, familiesituation, fritidsinteresser eller lignende.

- Denne viden kan efterretningsofficeren bruge til at skabe den første kontakt til en person, som han eller hun måske har interesse i at hverve som kilde, lyder det.

Kan udnytte ægteskabelige problemer

En scene, hvor spionen først ville tage kontakt til målet, kunne eksempelvis være en konference, hvor metoden er at kommunikere på en åben måde og kun stille ”ufarlige” og konverserende spørgsmål.

- Men hvis efterretningsofficeren vurderer, at kontakten har potentiale til eventuelt at kunne blive hvervet som kilde, vil efterretningsofficeren efterhånden varetage forbindelsen mere skjult.

PET nævner barer og restauranterne som oplagte steder, hvor relationen langsom kan vokse sig stor nok til, at spionen øjner en chance.

- Hvis efterretningsofficeren vurderer, at kontakten har ”potentiale”, vil officeren på et tidspunkt gå skridtet videre og forsøge at hverve kontakten – eksempelvis ved at tilbyde økonomisk kompensation og/eller ved afpresning eksempelvis med viden om ægteskabelige sidespring eller økonomiske problemer, skriver PET.

Af andre spionagemetoder nævner PET i rapporten cyberspionage samt overvågning af sms'er, mails og telefonopkald.

Forsker: Man vil skabe splid

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) med speciale i blandt andet Rusland, er det falske brev fra Grønland til USA et andet godt eksempel på, hvad det er, Rusland ønsker sig.

- De forsøger at skabe en intern konflikt i Rigsfællesskabet. Der er ingen tvivl om, at to store stater som Kina og Rusland ønsker at udnytte den splittelse, der kan være mellem Danmark og de to andre i Rigsfællesskabet.

Flemming Splidsboel. (Pressefoto, Diis) (Foto: © Inge Lynggaard Hansen, Lynggaardhansenfoto.dk)

Ifølge Flemming Splidsboel er der ikke tale om spionage. I stedet kalder han det en "påvirkningsoperation".

- For Kina er det primært økonomi, men fra russisk side kan det være indhentning af oplysninger eller for at påvirke den offentlige debat. Det er brevet et godt eksempel på. Man forsøger måske at gå ind og skubbe til en grønlandsk løsrivelsesbevægelse og måske skabe noget konflikt mellem danske og grønlandske politikere, siger Flemming Splidsboel.

Iran på jagt efter dissidenter

I rapporten skriver PET, at fremmede stater udfører forskellige former for overvågning og påvirkning af egne statsborgere, der opholder sig i Danmark.

Det drejer sig blandt andet om flygtninge og dissidenter, hvor formålet typisk er at neutralisere, undergrave eller eliminere politisk opposition, og ifølge PET er der "flere eksempler" på, at fremmede stater bruger egne statsborgere, der bor i Danmark, som meddelere.

- I helt særlige tilfælde kan fremmede stater iværksætte operationer med henblik på likvideringer af dissidenter, skriver PET i rapporten.

Et konkret eksempel er fra Ringsted 2018. En mand blev i maj sidste år idømt syv års fængsel for at have hjulpet den iranske efterretningstjeneste med at indsamle oplysninger, der skulle bruges til at begå et attentat på den iranske flygtning, der i iranske øjne har status af en terrorist.

Det var en bopæl i Ringsted, hvor blandt andre eksiliranere opholdt sig, der dannede ramme for flere episoder i sagen. Her drev foreningen Ahwazna Fonden en tv-station.

Ahwazna Fonden knytter sig til ASMLA, som kæmper for løsrivelse af et område omkring byen Ahvaz i Iran. ASMLA anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Tre medlemmer af ASMLA i Danmark er senere blevet anklaget for at have arbejdet for efterretningstjenesten i Saudi-Arabien.

Kina: Drop koldkrigsmentaliteten

DR Nyheder har spurgt ambassaderne i Kina, Rusland og Iran til PET's anklager om rapporten.

I en skriftlig kommentar på sin hjemmeside udtaler den kinesiske ambassade i Danmark, at anklagerne fra PET er uden hold i virkeligheden.

- Anklagerne er grundløse og fulde af spekulation. Rapporten fremhæver den såkaldte "trussel fra Kina" og ødelægger Kinas image.

- Vi opfordrer Danmark til at droppe koldkrigsmentaliteten og se mere korrekt på det bilaterale samarbejde, heriblandt emnerne forskning og teknologi, da det vil fremme forholdet mellem Kina og Danmark, lyder det.

Den kinesiske ambassade ligger i Hellerup nord for København. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Her er budskabet, at PET kommer med anklagerne for at dække over det samarbejde mellem Danmark og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af internetkabler til aflytning, som DR har afdækket.

- Hvad angår anklagen om russisk involvering af et fabrikeret brev fra den grønlandske udenrigsminister, har PET ikke fremvist nogen beviser. Det er der en grund til: Det eksisterer ikke. Rusland har aldrig ønsket at skabe splid mellem København og Nuuk. At skabe splid mellem parter i Arktis er noget andre stater gør. Ikke Moskva, siger han.

Det er ikke lykkes at få en kommentar fra den iranske ambassade.