Der blev fundet ingredienser til at lave bomber, tændsnore, en jagtriffel med kikkertsigte og pumpguns, da politiet ransagede og anholdt et større antal personer som led i en stort set mørklagt terrorsag.
Det oplyser Politiets Efterretningstjeneste (PET) samt Midt- og Vestsjællands Politi ved et pressemøde om sagen.
Ifølge politiet er de anholdte mistænkt for at planlægge eller medvirke til at planlægge et terrorangreb i Danmark eller Tyskland.
- Den store aktion var baseret på en mistanke om, at flere personer på Sjælland har planlagt og forberedt et terrorangreb i Danmark eller Tyskland, siger politidirektør ved Midt- og Vestsjællands Politi Lene Sørensen.
Ved ransagningerne er der også blevet fundet et flag knyttet til det internationale terrornetværk Islamisk Stat, der tidligere er sat i forbindelse med flere angreb i Europa.
- Det bekræfter os i, at de her mennesker kan være inspireret af militant islamisme. Det er desværre det billede, vi ser, og det er derfor, at terrortruslen i Danmark er alvorlig, siger operativ chef i PET Flemming Drejer.
Det ved vi om sigtelserne
- •
Syv af de anholdte er sigtet efter straffelovens paragraf 114, stk. 1, som også kaldes terrorparagraffen.
- •
Strafferammen går op til livsvarigt fængsel, men ifølge en højesteretskendelse er udgangspunktet 12 års fængsel.
- •
De syv terrorsigtede nægter sig skyldige.
- •
Seks af de anholdte er sigtet efter mildere paragraffer, som offentligheden ikke har kendskab til.
I går oplyste den danske efterretningstjeneste i en pressemeddelelse, at PET i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi i dagene fra den 6. til 8. februar havde gennemført en større aktion og anholdt syv personer.
Der var tale om fire mænd og tre kvinder, som under massiv politibevogtning blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Roskilde søndag.
Nogle af dem er blevet sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb, mens andre af dem var blevet sigtet for at medvirke til forsøg på terror.
Derudover oplyste PET, at en mand var blevet anholdt i Tyskland i forbindelse med samme sag.
Natten til i dag blev yderligere fire mænd og to kvinder med tilknytning til sagen så varetægtsfængslet, efter de havde været fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk.
Dermed er der i alt 14 anholdte i sagen.
Det er ikke kendt af offentligheden, hvad de sidste seks er sigtet for, men ifølge DR Nyheders oplysninger er der ikke tale om lige så hårde paragraffer som terrorparagraffen.
Tre brødre med syrisk baggrund
Ifølge anklagemyndigheden i Sachsen-Anhalt i Tyskland er tre brødre med syrisk baggrund på henholdsvis 33, 36 og 40 år blandt de hovedmistænkte i sagen.
To af brødrene er blandt de anholdte i Danmark, mens den sidste af brødrene blev anholdt i Tyskland.
Den tyske anklagemyndighed oplyste torsdag, at de tre brødre er mistænkt for at have været involveret i indkøb af kilovis af kemikalier i januar, som kan bruges til at fremstille sprængstoffer.
DR Nyheder har erfaret fra flere af hinanden uafhængige kilder, at politiet i forbindelse med ransagninger på flere adresser i Holbæk fandt kemikalier – blandt andet svovl.
Ifølge det tyske medie Der Spiegel var det det mistænkelige kemikalieindkøb via en forhandler i Polen, der ledte politiet i Danmark og Tyskland på sporet af personerne.
- Der har også været ransagninger andre steder på Sjælland, men der vil vi gerne holde kortene lidt tæt på kroppen endnu, siger politidirektør ved Midt- og Vestsjællands Politi Lene Sørensen.
Vurderer ikke et angreb var nært forestående
Trods de bekymrende fund er det ifølge operativ chef Flemming Drejer vurderingen, at "der ikke var nogen nærliggende fare" for et angreb.
Han oplyser, at ingredienserne, der kunne bruges til at lave en bombe, ikke var sat sammen endnu.
- Og når de ikke var det, har jeg næsten også svaret på, at det var ikke noget, der var nært forestående. Men vi er ikke naive. Vi ser alle muligheder i det her. Det er bekymrende, at der er skydevåben. Men nogle af de rigtigt farlige ting, som kan lave sprængstof, de var ikke blandet sammen, siger han.
Sagen kører bag såkaldt dobbeltlukkede døre ved domstolene. Det betyder, at offentligheden ikke må være til stede i retslokalet og derfor stort set intet kan få at vide om sagen.
Derudover er der navneforbud i sagen, hvilket betyder, at medierne ikke må bringe oplysninger om navne, stillinger, bopæle eller andet, der gør det muligt at identificere de varetægtsfængslede.
Politiet ønsker ikke oplyse, om der kan være yderligere mistænkte på fri fod, men der er på nuværende tidspunkt ikke arrestordrer på andre personer, siger politidirektør Lene Sørensen.