PET-chef om terrortruslen: Vi skal være opmærksomme - ligesom i trafikken

Men vi skal ikke ændre på vores måde at leve på, lyder det fra PET-chefen efter efterretningstjenesten har udgivet ny trusselsvurdering.

Hvis man ser noget, der falder uden for normalbilledet, skal man rette henvendelse til myndighederne, slår PET-chef Finn Borch Andersen fast oven på ny vurdering fra PET, der vurderer terrortruslen til fortsat at være alvorlig. (© DR)

Selv om terrortruslen mod Danmark er alvorlig, skal man som dansker ikke opføre sig eller agere anderledes, end man hidtil har gjort.

Sådan lyder det fra PET-chef Finn Borch Andersen, efter at efterretningstjenesten i dag har udsendt en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark.

- Vi skal tænke på, at en del af terrorens væsen er at prøve på at angribe vores demokratiske, frie samfund. Så derfor er det vigtigt, at vi gør, som vi hele tiden har gjort, siger Finn Borch Andersen og understreger, at risikoen for at blive udsat for et terrorangreb for den enkelte dansker er begrænset.

- Men vi skal være opmærksomme, ligesom vi også er opmærksomme over for andre trusler, der findes i vores samfund. For eksempel i trafikken siger vi også til vores børn, at vi skal passe på og være opmærksomme. Det samme skal vi gøre her. Og hvis man ser noget, der falder uden for normalbilledet, skal man selvfølgelig rette henvendelse til myndighederne.

Simple angreb udgør den største risiko

I den nye trusselsvurdering fremgår det, at det ikke længere er hjemvendte syrienskrigere, der udgør den største terrortrussel mod Danmark. I stedet er det simple angreb, som bliver gennemført af mindre grupper eller enkeltpersoner, der ifølge vurderingen er den mest fremtrædende terrortrussel.

- Vi har set en udvikling - også i Europa, hvor vi har set flere terrorangreb, flest simple angreb med simple våben, der er begået af folk, som ikke har været udrejst, og derfor vurderer vi, at det er en risiko i Danmark, siger Finn Borch Andersen.

I trusselsvurderingen fremgår det også, at PET holder øje med, om personer i flygtningestrømmene har planer om at udføre terrorangreb.

Det er nye ord i forhold til, hvad der blev sagt i september måned. Hvad er det for et skifte?

- Det er en dynamisk situation, vi er i. Den ændrer sig hele tiden. Det er rigtigt, at vi i september vurderede, at det ikke var det mest sandsynlige, at man ville benytte flygtningestrømme til at sende personer ind igennem Europa til at begå terror, siger Finn Borch Andersen og henviser til angrebene i Paris og Bruxelles.

- Arbejder benhårdt på at forhindre angreb

- Vi har set, at det er sket. Derfor indgår det også i vores vurdering nu, og det er vi som som efterretningstjenester opmærksomme på, siger han.

Terrortruslen mod Danmark kaldes fortsat 'alvorlig', ligesom den gjorde sidste år. Lige nu vurderes mindst 135 personer fra Danmark at være rejst til Irak eller Syrien for at deltage i væbnet konflikt siden 2012. Af dem vurderes halvdelen at være vendt tilbage til Danmark.

- Vi kan ikke garantere, at der ikke sker terrorangreb i Danmark, men vi arbejder benhårdt på at forhindre det, siger Finn Borch Andersen.