PET-direktionen overholder ikke indgåede aftaler og leder med frygt som redskab.
Det er blot nogle af de anklager, som fem tillidsfolk i PET retter mod efterretningstjenestens ledelse, i et brev, som DR har fået aktindsigt i. Brevet er sendt til Rigspolitiet den 28. oktober og viser et hidtil ukendt omfang af samarbejdsproblemer i PET.
I brevets indledning bekendtgør afsenderne således, at de ser sig nødsaget til at afbryde enhver form for samarbejde med direktionen i PET.
Leder med frygt
Blandt de hårdeste beskyldninger i brevet er, at PET har været drevet med frygt. Det nævnes således, at den øverste juridiske chef i PET verbalt har overfaldet medarbejdere, der rettede henvendelser omkring operationer.
Ledere, der har stillet spørgsmålstegn ved organisationen er blevet forflyttet, og politifolk har undladt at søge faste stillinger i PET som følge af arbejdsmiljøet.
Ledelsen beskyldes også for at have brudt en række regler og aftaler, som er indgået mellem forbundet og Rigspolitiet.
Afsenderne af brevet understreger, at de har taget et meget drastisk skridt, men at en enig bestyrelse i Politiforeningen i PET står bag henvendelsen.
Hos PET har de ikke meget at sige til brevet, oplyser kommunikationsrådgiver Lotte Holmstrup til DR.
- Vi har iværksat en række initiativer for at forbedre og styrke samarbejde og trivslen i PET. Derudover har PET ikke nogen kommentarer.
Rejsebilag skal granskes
Desuden vil Rigspolitiet kigge nærmere på ledelsens rejseudgifter. Det skriver rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i et brev fra den 13. november, som DR har fået aktindsigt i.
Tillidsfolk retter nemlig en række beskyldninger mod ledelsen i efterretningstjenesten, og selv om Justitsministeriet ikke har fundet grundlag for at rejse tjenestemandssager, vil Rigspolitiet undersøge sagen nærmere.
- Rigspolitiet vil for god ordens skyld som led i den almindelige tilsynsvirksomhed foretage en gennemgang af PET's udgifter til den øverste ledelses tjenesterejser, står det i brevet.
To klager i alt
Brevet fra den 28. oktober er en af to klager, som Rigspolitiet har modtaget fra de fem politifolk angående PET. I begge breve klager politifolkene over ledelsen i efterretningstjenesten.
Det andet brev blev omtalt i pressen først, hvorefter Rigspolitiet gik ud og sagde, at de faktisk havde modtaget to breve fra de navngivne politifolk.
I det brev, der først så offentlighedens lys, klagede de fem navngivne tillidsfolk i PET over PET-chef Jakob Scharf, som ifølge politifolkene har forsøgt at forhindre Pia Kjærsgaard i at besøge Christiania med Folketingets retsudvalg.
Bødskov har bedt om redegørelse
Ifølge de fem politifolk skulle PET have brugt Kjærsgaards kalender til at planlægge turen en dag, hvor hun skulle noget andet. Det har Jakob Scharf efterfølgende afvist over for DR Nyheder.
Justitsministeren har på baggrund af disse klager bedt Jakob Scharf om en redegørelse omkring Pia Kjærsgaard-sagen, og DF har krævet PET-chefens afgang.