Rettelse: Tidligere fremgik det, at der var 63 ugers ventetid i snit på landsplan i august 2022, men beregningen indeholdt fejl, og det har ikke været muligt efterfølgende at beregne et landsdækkende snit for perioden. Det fremgår fortsat, hvad ventetiden var hos psykiaterne i hver af landets fem regioner.
Vi har hørt det før. Ventetiden på at komme til psykiater stiger, og tendensen fortsætter. Faktisk hamrer ventetiden i vejret.
Nye tal, som DR har trukket fra sundhed.dk, viser, at det lige nu tager op til halvandet år at få en tid hos en psykiater.
Landsforeningen Sind, der er talerør for folk med psykiske lidelser og deres pårørende, kalder de lange ventelister 'tragiske.'
- Det er en alt for lang ventetid. Imens folk går og venter på at komme til psykiater, går deres liv i stå. Det er ikke kun det menneske, der bliver syg, det går udover. Det er hele familier, siger Sinds formand, Mia Kristina Hansen.
Sind mener ikke, at politikerne har gjort nok for at bekæmpe de lange ventetider.
- Vi har kendt problemet i mange år, og vi skal gøre noget ved det nu, fastslår formand Mia Kristina Hansen.
Frygter indlæggelse
Den udmelding er 19-årige Maiken Theil fra Aalborg enig i.
Hun bor i Region Nordjylland, hvor psykiaterne lige nu har allerlængst ventetider.
I gennemsnit må nordjyderne vente 84 uger på at få en tid.
For omkring halvandet år siden blev Maiken Theil sygemeldt fra sit praktiksted som social- og sundhedshjælper efter en stribe slemme angstanfald.
Lige nu venter hun på, at en psykiater skal undersøge, om hun lider af ADD. En adfærdsforstyrrelse, der betyder, at man har svært ved at fastholde opmærksomheden og koncentrationen.
Men ventetiden får hende til at miste modet.
- Man føler sig sådan lidt håbløs. Lidt uden håb, siger hun.
Hun oplever, at de negative tanker kører i ring, når hun går hjemme hver dag uden at få hjælp til at håndtere dem.
- Der kommer meget tankemylder, og det betyder, at de mindste lyde og oplevelser, jeg har, især de negative, ret hurtigt bliver suget ind. Den samme negative tanke kører ligesom på repeat.
Hun er bekymret for, at de svære tanker på sigt får så meget overtag, at hun må indlægges.
- Det er nok det, jeg frygter allermest, tilføjer hun.
Regioner: Vi mangler psykiatere
Det er ikke nyt, at det kræver stor tålmodighed at få tid ved en praktiserende psykiater. I 2018 var den gennemsnitlige ventetid 23,6 uger. Altså lige knap et halvt år. I 2021 sprang den til 37,4 uger.
Hos Danske Regioner erkender Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget, at ventetiderne er alt for lange.
Han begrunder det blandt andet med, at langt flere bliver henvist til en praktiserende psykiater. Samtidig mangler der psykiatere.
- Det er ikke en ukendt problematik med lange ventetider. Desværre har vi en situation, hvor vi mangler psykiatere på tværs af psykiatrien både på hospitalerne, men også ude i praksis, siger han.
Faktisk har der i hvert fald siden midten af 1990'erne været opråb om, at der er brug for mere uddannet personale i psykiatrien.
Jacob Klærke erkender, at det ikke er godt nok, at problemet med mangel på psykiatere endnu ikke er løst.
- Vi har sat fokus på det rigtig mange gange, men desværre kan vi ikke løse alt med de muligheder, vi har i regionerne. Vi har brug for et folketing, der også spiller ind.
Kom nu med den plan
Helt konkret opfordrer Danske Regioner og Sind til, at Folketinget hurtigst muligt vedtager den længe ventede 10-års plan for psykiatrien.
Tilbage i januar udgav Sundheds- og Socialstyrelsen et fagligt oplæg til psykiatriplanen. I oplægget er der 37 anbefalinger.
- Det er vigtigt, at man tager alle 37 anbefalinger. Hvis man begynder at plukke og lave lappeløsninger, ender vi i det samme igen, og så får vi ikke løst problemerne i psykiatrien, siger Jacob Klærke.
Samme toner lyder fra Sind:
- Vi skal kigge hele vejen rundt. Det nytter ikke noget, at vi bare skruer på et par knapper i systemet, siger Mia Kristina Hansen.
- Politikerne er nødt til at tage alle anbefalingerne seriøst og finde nogle reelle ressourcer, mener hun.
Regeringen bebudede kortere ventetider
Regeringen gik til valg på at løfte psykiatrien. I det forståelsespapir, regeringen lavede med sine støttepartier, står der blandt andet, at ventetiderne i psykiatrien skal nedbringes.
DR ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om det er godt nok, at ventetiderne til de praktiserende psykiatere er steget markant under denne regering - trods hensigterne om det modsatte.
Vi ville også gerne have spurgt, hvad han vil gøre for at hjælpe de mennesker, der lige nu venter på at komme til psykiater, og hvad han konkret vil gøre for at løse den årtier lange udfordring med at skaffe psykiatere.
Desuden ville vi gerne have spurgt, om det er regeringens politik at følge alle de 37 anbefalinger, som Sundheds- og Socialstyrelsen for et halvt år siden lagde frem.
Men sundhedsministeren afviser at stille op til interview.
I stedet har ministeriet sendt en mail, hvor der står, at regeringen og regionerne i "Aftale om regionernes økonomi for 2022" har besluttet at øge antallet af hoveduddannelsesforløb i psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri.
I mailen står der også, at Magnus Heunicke den 9. september har indkaldt til forhandlinger om 10-års planen for psykiatrien.
I Aalborg håber Maiken Theil på hurtig handling.
- Det her er på ingen måder okay, der er så mange, der er desperate for at få hjælp, inklusiv mig selv, siger hun.