Opdatering: Tidligere stod der i artiklen, at Fødevarestyrelsen fraråder, at man spiser fisk fra otte søer og åer - heriblandt Lille Vejleå. Men efter udgivelsen af denne artikel har styrelsen revurderet niveauerne for fluorstoffer i Lille Vejleå og advarer ikke længere mod at spise fisk derfra. Den oplysning har vi opdateret artiklen med.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.
Men i flere danske søer flyder de sundhedsskadelige PFAS-stoffer rundt.
I alt er der lige nu syv søer og åer rundt om i landet, hvor der er målt så høje mængder PFAS, at Fødevarestyrelsen advarer mod, at du spiser fisk derfra.
Og det bekymrer landets lystfiskere.
- Det er dybt foruroligende, at søerne er så forurenede, at vi ikke længere kan hjemtage fiskene. Det er rystende faktisk, siger Kaare Manniche, der er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.
Frygt for at stoffer spreder sig
PFAS en samlet betegnelse for en gruppe kemiske stoffer, der findes i en lang række produkter. Det gælder for eksempel makeup, cremer, maling og regntøj.
PFAS kan blandt andet skade immunforsvaret, give hormonforstyrrelser og er under mistanke for at være kræftfremkaldende.
Et af de steder, hvor der for nylig er fundet forhøjede mængder PFAS, er i Svanesø i Skanderborg.
Og det ærgrer de lokale lystfiskere.
- Det er selvfølgelig utrolig kedeligt, meget ærgerligt. Umiddelbart er det jo virkelig nogle store interesser, der er på spil for os lystfiskere her, siger Allan Mathiasen, som er næstformand i Skanderborg Lystfiskerforening.
Og den lokale lystfisker frygter, at stofferne spreder sig. Svanesø løber nemlig ud i en kanal, der er forbundet med den såkaldte Lillesø, der trods sit navn er en større sø, som er meget populær at fiske i.
- Det værste er jo, at vi måske står med noget fiskevand, vi ikke rigtig kan bruge til noget, siger Allan Mathiasen.
Hør Allan Mathiasen fortælle, hvordan han frygter, at PFAS-stofferne spreder i Skanderborgs søer.
Kun set toppen af isbjerget?
Det er kun halvandet år siden, vi for alvor begyndte at undersøge PFAS-forureningen herhjemme.
Det skete efter en sag fra Korsør, hvor 118 børn og voksne fik målt forhøjede mængder PFOS i blodet, efter de havde spist kød fra kvæg, der var forgiftede med stoffet.
PFOS hører under gruppen af PFAS-stoffer, og efter sagen fra Korsør, udpegede Danske Regioner 14.607 områder, som kan være forurenede med PFAS.
I den forbindelse er landets søer og åer også kommet i søgelyset.
- Altså otte (ændret til syv red.) søer er for mange, men jeg forventer og frygter, at kan blive markant flere, når man først får tjekket de danske søer, siger Kaare Manniche, der er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.
Han tilføjer:
- Jeg tænker, at det her nok kun er toppen af isbjerget. Desværre.
Bjarne Strobel, der er lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet, deler lystfiskernes bekymring.
- Nu har vi jo fundet det i et antal søer, hvor grænseværdierne er overskredet, og hver gang vi måler lidt, finder vi nogle flere, siger han og tilføjer:
- Jeg tænker, det er et meget større og mere omfattende problem, end vi egentlig havde forventet.
Lektoren understreger dog, at selv om flere søer muligvis bliver lukket for fiskeri, efterhånden som vi får PFAS-forureningen undersøgt, er hans klare forventning, at der også fremover vil være søer, som vi uden bekymring kan spise fisk fra.
- Så det er ikke sådan, at lystfiskeriet er under afvikling, så slemt står det ikke til, tilføjer han.
Derudover maner han til ro, hvis der havner en fisk eller to fra en forurenet sø på din middagstallerken.
- Den enkelte fisk er ikke farlig i selv. Det er mere, når du får forurenede fisk mange dage i træk og fra det samme sted, du begynder at få problemet, siger han.
Flere prøver på vej
I Skanderborg har kommunen planer om at lave flere undersøgelser for at fastslå omfanget af PFAS-forureningen i søerne.
Byens lystfiskere håber på det bedste, men forbereder sig på, at det måske hører fortiden til at servere de fisk, de fanger, derhjemme.
- Vi håber på et fortsat godt samarbejde med myndighederne, hvor vi fortsat må dyrke fiskeri og så selvfølgelig sætte fiskene ud igen. Altså ikke tage dem med hjem og ikke spise dem, siger Allan Mathiasen, næstformand i Skanderborg Lystfiskerforening.