Parter enige om skitse til overenskomst: Risgaard kan ikke garantere, at de stemmes igennem

Parterne præsenterede i dag en mæglingsskitse til overenskomst for det private arbejdsmarked.

Lizette Risgaard fra FH og Jacob Holbraad fra DA afholder doorstep i Forligsinstitutionen i København, (Foto: © Ida Marie Odgaard)

Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsen Hovedorganisation er blevet enige om en mæglingsskitse for, hvordan en fælles overenskomst mellem parterne skal se ud.

- Den omfatter de overenskomster, hvor der er enighed, men også dem, hvor der ikke er opnået enighed. Der er cirka to procent af de berørte lønmodtagere, lød det fra forligsmand Jan Reckendorff til dagens korte præsentation af overenskomstforhandlingerne.

Mæglingsskitsen betyder, at der nu kun mangler det sidste store skridt, inden overenskomstforhandlingerne for 600.000 danskere på det private arbejdsmarked kan afsluttes.

Nu skal der stemmes

Det skridt er dog ikke et småt et af slagsen.

For selv om en mæglingsskitse nu ligger klar, så skal forslaget fortsat til afstemning blandt lønmodtagerne.

- Nu skal medlemmerne så stemme, og det bliver rigtig spændende, lød det fra Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Hvornår afstemningen er færdig, kunne parterne ikke sige helt klart på doorsteppet. Lizette Risgaard blev specifikt spurgt ind til den 12. april. Her lød svaret:

- Det er jo det, vi har planlagt efter. Men nu skal mæglingsskitsen gennemgås og laves til et mæglingsforslag og så skal medlemmerne stemme, lød det fra Lizette Risgaard.

Har du en forventning om, at medlemmerne stemmer ja?

- Det kan jeg ikke garantere, men hver gang vi indgår et forlig, så er det, fordi vi mener, at det er et rigtig godt forlig. Og så anbefaler man medlemmerne at sige ja.

- I denne her situation har 98 procent indgået deres egne forlig, og der er det min klare forventning, at folk støtter op om deres dygtige forhandlere.

Dyre overenskomster

Jacob Holbraad, der er administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, lagde under dagens doorstep ikke skjul på, at mæglingsskitsen lægger op til nogle overenskomster, der vil kunne mærkes i pungen på arbejdsgiverne.

- Det er nogle dyre overenskomster, lød det fra Jacob Holbraad.

Han blev derefter spurgt, om de var så dyre, at de kom til at presse virksomhederne ude i landet.

- Der er ikke tvivl om, at det er en relativ dyr overenskomst. På den anden side er det også klart, at stemmes der ja til overenskomsten, så er der ro og sikkerhed omkring aflønning af medarbejdere de næste år. Og den ro har høj værdi for virksomhederne, lød svaret.

Forhandlingerne om nye overenskomster startede formelt tilbage i januar.

Årets forhandlinger blev på forhånd betegnet som særligt svære, da der skulle forhandles løn på ryggen af en stærk stigning i inflationen i 2022.

Vil du høre mere om overenskomster? Så tag vores quiz eller se vores explainer herunder: