Pædagoger ønsker coronatest på jobbet: Vi kan ikke gå rundt med to meters afstand til børnene

Syv ud af ti daginstitutioner ønsker i en rundspørge corona-test på arbejdspladsen, som statsministeren lovede.

Syv ud af ti daginstitutioner siger i en rundspørge, at de ønsker corona-test på jobbet. Pædagoger kan ikke holde afstand til børnene og passe deres arbejde. (Foto: © Emil Nordkvist Johansson)

Pædagoger er helt tæt på børnene, når de binder snørebånd, hjælper med flyverdragten eller giver en krammer.

Den 5. januar sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at der skal udvikles modeller for, hvordan personalet på daginstitutioner skal testes for corona.

Men pædagogerne savner stadigt svar på, hvad der skal ske med test?

Syv ud af ti ledere på daginstitutioner, der har svaret på en rundspørge for DR Nyheder, siger, at de ønsker corona-test på jobbet.

Det er vigtigt med test, for pædagoger kan ikke holde afstand, fortæller Bente Risager, der er pædagog i Galten Børnehave og Vuggestue.

- Vi er nødt til at være tæt på børnene for at kunne passe vores arbejde. Pædagoger kan ikke gå rundt med to meters afstand, for så er vi ikke sammen med børnene. Lige så snart et barn bliver ked af det, så er jeg tæt på, for ellers kan jeg ikke trøste, siger hun.

Mange andre arbejdspladser tilbyder deres medarbejdere test på jobbet.

Bente Risager mener, at pædagoger ligeledes bør testes på arbejdspladsen, så de ikke skal bruge fritiden på at blive podet i næsen eller i halsen.

- Det er besynderligt, at man kræver, at vi skal gå på arbejde, men ikke sørger for test og den sikkerhed, det kan give os, mener Bente Risager.

Coronasmitte på blå og røde stue

Lidt under halvdelen af alle daginstitutioner fortæller i rundspørgen, at de har haft smittede børn eller personale.

De fleste daginstitutioner har én enkelt gang eller to haft børn eller voksne, som var smittet med corona. Men der findes også daginstitutioner, der har haft både fem og ti udbrud med corona.

Pædagoger frygter at blive smittet af børnene, forældrene eller de andre kolleger, fortæller én leder i rundspørgen.

En anden nævner, at pædagogerne er nervøse, mens der omvendt også findes børnehaver og vuggestuer, hvor dagligdagen går fint og uden problemer med corona.

På pressemødet 5. januar talte statsminister Mette Frederiksen blandt andet om, at daginstitutioner skulle holde åbne, så forældre havde mulighed for at arbejde. Hun nævnte samtidig test af personale.

Pædagoger kan blive testet, hvis der gives grønt lys

Falck kører allerede ud til arbejdspladser og foretager lyntest.

Bliver det besluttet, at pædagoger skal testes på daginstitutioner, kan det godt lade sig gøre, forsikrer Jakob Wohlgemuth, der er regionsdirektør for Falck i Region Sjælland.

- Vi er klar til at løse den opgave, der ligger foran os. Vi vidste allerede, at den her opgave ville komme i en eller anden grad, siger han.

Ifølge Falck er der ingen travlhed på podningscentrene for øjeblikket. Selskabet kan teste dobbelt så mange personer, som medarbejderne har gjort i de seneste uger.

SF ønsker test nu

SF´s børneordfører mener, at det er uholdbart, at der endnu ikke er test i daginstitutionerne.

- Når man beder daginstitutioner om at være fuldt åbne, så er man også nødt til at sørge for, at der er ordentlige forhold. Man lovede test, og der skal være test. Det skal være trygt at gå på arbejde, og derfor skal man få testene på plads, siger Jacob Mark.

SF vil spørge regeringen, hvorfor der ikke er ordentlige forhold i forhold til test på daginstitutionerne så mange dage efter nedlukningen.

DR har dagen igennem forsøgt at få en forklaring fra sundhedsministeren, som ikke har ønsket at stille op til interview, men har henvist til justitsministeriet.

Justitsminister Nick Hækkerup har sent dette svar mandag aften på mail:

- Vi arbejder på højtryk på at få flere testfaciliteter ud bredt i hele landet, så det bliver så let som muligt at få foretaget en test. Både for dem, der er på arbejde og for dem, der er derhjemme. Vi vil nok ikke få en situation, hvor der kommer mobile testenheder ud til alle, men regeringen vil meget gerne finde løsninger i tæt samarbejde med regionerne og kommunerne.

Kommunernes Landsforening (KL) har ikke ønsket at kommentere på sagen endnu.