Forbruget i Sverige er faldet stort set lige så meget som i Danmark under coronakrisen. På trods af, at svenskerne frit har kunnet gå på bar, spise i buffeten eller besøge badeland.
I modsætning til Danmark, hvor det meste har været hermetisk lukket. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet.
- I Sverige, der har haft åbent hele vejen igennem, betaler de stort set den samme regning. Havde vi ikke lukket økonomien ned, så havde vi stort set haft det samme fald i den økonomiske aktivitet, som vi ser nu, siger økonomiprofessor Niels Johannesen fra Københavns Universitet til Deadline på DR2.
- Forklaringen på det er jo, at når man står midt i en galopperende krise, så trækker forbrugerne i bremsen. Uanset om restauranterne er lukket ned eller ej, siger han.
I videoen herunder forklarer Niels Johannesen, hvad forskningen viser.
Overraskende lille forskel
Undersøgelsen er lavet ved at sammenligne bankkunders forbrug i henholdsvis Danmark og Sverige under coronakrisen.
Konkret har forskerne set på, hvordan krisen påvirkede det daglige forbrug hos 860.000 kontoindehavere hos Danske Bank i Sverige og Danmark fra den 11. marts til 5. april i år og sammenIignet med et normalbillede, der blandt andet består af samme periode sidste år.
I Danmark blev forbruget reduceret med 29 procent, mens det i Sverige i samme periode faldt med 25 procent.
Forskellen på fire procentpoint overraskede forskerne, der ligesom mange andre havde set billeder fra Sverige af cafegæster med fadøl i solen. En umulighed herhjemme, hvor cafeer og barer har været lukket siden midten af marts.
- Læren af dette her er, at uanset om man lukker det hele ned eller lader det være åbent, så får man en kraftig nedgang i den økonomiske situation, siger lektor og medforfatter Asger Lau Andersen fra Københavns Universitet.
Sverige mere utrygt for ældre
Ifølge forskerne reducerede ældre svenskere endda forbruget mere end samme aldersgruppe i Danmark.
- Selv om de har haft alle muligheder for at gøre, som de plejede, siger Niels Johannesen, der peger på, at det åbne svenske samfund formentlig har gjort det mere risikabelt for ældre forbrugere at bevæge sig uden for hjemmets fire vægge.
For risikoen for at blive smittet i mødet med andre mennesker har været større.
Vækker international opsigt
Forfatterne understreger, at en forskel på fire procentpoint normalt ikke er en bagatel.
- Det ville vi i normale sammenhænge betragte som et stort fald. Men set i forhold til det samlede fald, så blegner det lidt i sammenligning. Det er jo ikke, fordi der er den helt store forskel på 25 og 29 procent, siger Asger Lau Andersen.
Undersøgelsen har vakt international opsigt med omtaler i The Economist og af den amerikanske økonom Lawrence Summers. Han er tidligere rådgiver for både præsident Bill Clinton og Barack Obama.