I Sakskøbing har de store mængder regn oversvømmet Henrik Agners baghave.
- Jeg har boet her i 12 år, og det er første gang, vi er plaget af vand på den her måde. Jeg har pumpet vand ud af huset siden i går eftermiddags. Vandet kommer ind igennem vægge og gulve, siger han.
Regnen har fået vandet til at stige fra time til time på vejene i Lolland og Falster siden i går. Det har fået borgerne på overarbejde, men det undrer også Henrik Agner, at man ikke kan lede vandet væk.
- Hver tyvende minut kører jeg med dykpumpen, men vi kan dårligt holde det nede. Jeg havde håbet, at man kunne få noget maskineri herind, så man kunne have pumpet noget vand ned på Nykøbingvej, så det kunne løbe i havnen, tilføjer han.
Løbet tør for skilte
Tyve minutters kørsel derfra i Guldborgsund forsøger andre borgere at bevæge sig rundt, men den store regnmængde giver dem mudrede støvler og gør næsten opgaven for dem umuligt.
- Det er fuldkommen ekstraordinært. Jeg har ikke set så meget vand samlet i et bybillede, et sted hvor det normalt ikke er. Det er så store vandmasser, at man næsten ikke kan forestille sig det, siger Claus Winter, der er driftsleder i Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune
På de veje i kommunen, som står så meget under vand, at man hverken kan gå eller køre på dem, har de spærret af. Men de har været nødt til at tage alternative metoder i brug, for advarselsskiltene blev hurtigt opbrugt.
- Som flere andre kommuner er vi løbet tør for skilte, så nu er vi begyndt at bruge alternative skilte, hvor vi bare sætter bånd på. Så håber vi, at borgerne vil respekterer afspærringerne, forklarer Claus Winter.
I Guldborgsund Kommune har man vurderet, at de ikke kan gøre andet end at afspærre de oversvømmede veje, fordi vandmasserne er så store, og det bliver ved at løbe til fra de højereliggende marker og haver.
'Det er bare nedtur det hele'
Længere vestpå i Horslunde har den massive nedbør også haft store konsekvenser for borgerne. Det var derfor et overraskende syn for René Bernsen, der mødte ham tidligere i dag, da han vendte hjem til sin bolig efter en overnatning hos sin far.
- Det er bare nedtur det hele, for at sige det mildt. Jeg havde ikke troet, at der ville komme så meget vand. Det er bare gulvet, der er vådt lige nu, men jeg kan se, at møblerne er ødelagt.
Hans have er også blevet forvandlet til en lille sø. Selvom vandstanden er faldet igen hos René Bernsen, har den tidligere på dagen stået en halv meter op på husfacaden.
- Vi har ikke fået noget hjælp nogen steder fra. Nu venter vi på svar fra Naturskaderådet, som ikke er kommet endnu. Meldingen fra vores forsikring var, at det var åen, der gik over sine breder.
Hvis forsikringsselskabet afviser at dække skaderne fra oversvømmelserne, kan man søge erstatning ved at anmelde skaderne i Naturskadebasen. Men skyldes oversvømmelsen, at regnvand er trængt ind i boligen, er der ikke nogen hjælp at hente hos oversvømmelsesordningen, oplyser Naturskaderådet.
- Jeg er glad, fordi nu er vandet væk fra huset. Men jeg kan godt se, at oprydningarbejdet her bagefter bliver et helvede for at sige det mildt, tilføjer René Bernsen.
Store kræfter på spil
Tilbage i Guldborgsund Kommune bekymrer det Claus Winter, der er driftsleder i Teknik og Miljø i kommunen, om meldingerne om at frosten sammen med vandet vil skabe glatte veje.
Det får ham også til at overveje, hvordan de i fremtiden kan håndtere de store regnmængder, for det er kun få måneder siden, at området senest oplevede oversvømmelser.
- Det kan for eksempel være at holde rister rene langs vejene. Det er også noget af det, vi kører rundt og sikrer os nu, forklarer han.
Der, hvor der ligger meget vand i lavpunkter på vejene, har kommunens medarbejderne været ude siden regnen begyndte og sikrer, at ristene i hvert fald er fri for nedfaldne grene og andet affald.
- Lige nu ser vi kloakker, hvor dækslet bliver løftet og vandet sprøjter op. Det fortæller os, hvad det er for nogle store kræfter, der er på spil.